Hlavní obsah

Pošta zrušila zakázku na auta, měl ji dostat Babišův Agrotec

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta podle zjištění Práva nedávno zrušila zhruba padesátimiliónovou veřejnou zakázku na dodávku nákladních vozidel, kterou by jinak získala společnost Agrotec z holdingu Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Agrotec je spolu s dalšími šesti firmami a čtrnácti lidmi obviněn v kauze spojené s údajnými manipulacemi s dalšími tendry České pošty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S tímto trestním stíháním ale podle státního podniku aktuální shození tendru vypsaného letos v březnu nijak nesouvisí. Pravým důvodem je podle pošty dosažená cena.

V soutěži konané elektronickou aukcí rozhodovala pouze výše podané nabídky a ta podaná Agrotekem coby dodavatelem nákladních vozů Iveco byla vyšší, než jakou se podařilo poště vysoutěžit v paralelně vypsaném tendru se stejným předmětem plnění.

„Automobily z hlediska svého účelu z obou zakázek mohly plnit stejnou funkci. Proto byla první zakázka zrušena a plnění proběhne z druhé vypsané zakázky,“ řekl k tomu Právu mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Agrotec byl přitom původně se svou nabídkou až druhý, nicméně vítěz tendru z lukrativního byznysu na dodání celkem sedmatřiceti nákladních vozů nečekaně couvl.

Akceptuje zrušení soutěže

„Vítězná firma odmítla podepsat smlouvu s Českou poštou z důvodu chybného uvedení ceny, za kterou by firma byla schopná automobily dodat,“ uvedl Vitík. Samotný Agrotec podle mluvčího celého holdingu Agrofert Karla Hanzelky zrušení soutěže akceptoval.

„Zrušení zakázky jsme vzali na vědomí a žádné další kroky jsme nečinili. Společnost Agrotec respektuje výsledky výběrových řízení,“ poznamenal v této souvislosti Hanzelka.

Zároveň doplnil, že šlo o regulérní a standardní soutěž. „Odmítáme jakékoli spekulace a spojování s vyšetřováním jiné státní zakázky,“ konstatoval Hanzelka s odkazem na obvinění společnosti.

Rozhodne o podání obžaloby

Státnímu zástupci v této věci leží na stole návrh policie na podání obžaloby, o kterém by žalobce měl rozhodnout v nejbližší době. Obviněné osoby i firmy jsou podezřelé například ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Holding Agrofert už loni uvedl, že se v jejich případě kauza týká podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta také zrušila.

Předsedou představenstva Agrotecu byl v minulosti šéf poslaneckého klubu Babišova hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, který už dříve prohlásil, že ctí presumpci neviny a že věří, že obvinění zaměstnanci společnosti budou u případného soudního líčení osvobozeni.

Právě Faltýnek přitom tento měsíc avizoval, že hnutí ANO chce vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny k tématu České pošty a prosadit na ní zřízení vyšetřovací komise k zadávání zakázek tohoto státního podniku v uplynulých letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám