Hlavní obsah

Pošta loni vydělala 306 miliónů, výnosy udržela nad 20 miliardami

Praha

Česká pošta v loňském roce vykázala zisk 306 miliónů korun, což je čtvrtinový pokles oproti roku 2011. Přesto je výsledek o 50 miliónů lepší v porovnání s rokem 2010. Loni se poště snížily i výnosy, konkrétně o tři procenta na 20,2 miliardy korun.

Článek

„Proti roku 2011 poklesl hospodářský výsledek o 113 miliónů, ale pro zmíněný rok byl charakteristický výjimečný příjem z jednorázového projektu Sčítání lidu, domů a bytů. Po očištění od mimořádných vlivů se podnik už několik let pohybuje s výsledkem hospodaření okolo 300 miliónů korun,“ sdělil generální ředitel Petr Zatloukal s tím, že celkový hospodářský výsledek ovlivnil i meziroční nárůst výnosů z informačních a komunikačních služeb.

Podle Zatloukala pošta udržela celkové výnosy nad hranicí 20 miliard i přes pokles příjmů z distribuce listovních zásilek o 470 miliónů korun. Výpadek částečně nahradily výnosy z distribuce tisku a balíkových zásilek, významně se zvýšily také příjmy z prodeje produktů aliančních partnerů. Výnosy z obstaravatelské činnosti se meziročně navýšily o 299 miliónů korun.

Pošta loni z vlastních prostředků investovala 1,6 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení investic o téměř půl miliardy korun. Letos plánuje investice v podobné výši.

Pošta na konci minulého roku zaměstnávala 33 418 lidí. Jejich průměrná mzda se zvýšila o 1,6 procenta na 21 884 korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám