Hlavní obsah

Posloucháte rádio ve služebním autě? Pak firma zaplatí za veřejnou produkci

Novinky, pit
Praha

Poplatky za autorádia ve služebních autech požaduje zavést kolektivní správce autorských práv Intergram. Poukazuje tím na rozdíl mezi poslechem soukromého rádia ve vlastním voze a ve služebním automobilu. Ve druhém případě se prý jedná o veřejnou produkci.

Článek

Intergram už začal zasílat dopisy požadující vedle poplatků za televizní i rozhlasové vysílání i tzv. autorskou odměnu, týkající se právě autorádií ve služebních vozech, jak uvádějí Hospodářské noviny (HN). Částka se odhaduje na dodatečný náklad pro firmy v řádech tisíců korun ročně. Celková vybraná suma peněz pak může jít do miliónů.

Intergram se podle HN odvolává na posudek Ústavu práva autorského Právnické fakulty Univerzity Karlovy, z něhož údajně vyplývá, že veřejností je prakticky kdokoli kromě samotného vlastníka rádia.

Pokud je produkce z rádia veřejná, je z něj povinnost platit i autorský poplatek. „Každé užití díla nad rámec užití pro osobní potřebu lze považovat za užití dle autorského zákona," uvádí Petr Chmelíček z Intergramu.

Podnikatelé se k žádosti Intergramu stavějí odmítavě. „Naše ochota platit je nízká, protože tyto záležitosti nevyužíváme k tvorbě zisku. Řádně platíme rozhlasové poplatky a tento požadavek mi nedává příliš smysl,“ říká například Jiří Siegmund, ředitel společnosti Taurid Ostrava, která dodává kontrolní a řídicí systémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám