Hlavní obsah

Poslední hlubinný hnědouhelný důl v Česku končí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžařská společnost Severní energetická uzavře provoz v posledním hlubinném hnědouhelném dole Centrum na Mostecku. Rozhodnutí vlády o zachování těžebních limitů neumožňuje další rozvoj lomu ČSA, zdůvodnila Právu rozhodnutí představenstva firmy její mluvčí Gabriela Sáričková Benešová.

Foto: Severní energetická

Hlubinná těžba hnědého uhlí

Článek

Důl Centrum se dlouhodobě potýkal s nevyrovnanými ekonomickými výsledky a několikrát se uvažovalo o jeho uzavření.

„Hlubinná těžba nebyla v tomto dole poslední léta ekonomicky efektivní, byla udržována zejména s ohledem na zachování cenného know-how pro budoucí těžbu v bočních svazích lomu ČSA,“ připomněla mluvčí. Akcionáři životnost dolu několikrát prodloužili, zejména s ohledem na zachování zaměstnanosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zachování limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku ale podle vedení společnosti již neumožňuje další rozvoj dolu. Na jaře příštího roku tak důl dotěží poslední stěnu. „Investice do otevření nového těžebního pole by však byla v každém případě, nejenom s ohledem na klesající ceny uhlí, ztrátová,“ dodala Sáričková Benešová.

Skončí i s chodbicováním

Firma se připravovala na rozvoj hlubinné těžby v bočních svazích lomu ČSA. V loňském roce zahájila zkušební projekt ve svazích pod Jezeřím. „Byl rozražen první okruh a zahájena těžba metodou takzvaného chodbicování. Avšak v souvislosti s platností limitů nebude možné po ukončení těžby na lomu ČSA pokračovat ani v tomto projektu,“ doplnila mluvčí.

Foto: Severní energetická

Hlubinná těžba hnědého uhlí

V dole pracuje víc než 300 lidí. Kolik jich Severní energetická případně propustí, není zatím jasné. „Dopady této situace se pokusíme co nejvíce zmírnit. Připravujeme interní plán zaměstnanosti, který zmapuje možnosti uplatnění zaměstnanců z dolu Centrum v rámci skupiny, případně u našich dodavatelů,“ uvedl generální ředitel společnosti Petr Kolman.

Vláda rozhodla na konci října o prolomení limitů u Bíliny, u ČSA ale limity zachovala. Pro prolomení limitů u dolu ČSA se politici nerozhodli i kvůli tomu, že by v místě bylo nutné bourat domy. Krajští politici však požadovali prolomení limitů i u tohoto lomu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám