Hlavní obsah

Poslanci umožnili rozšíření elektronického podpisu

PRAHA

Poslanci ve čtvrtek zvedli ruku pro novelu zákona o elektronickém podpisu. Návrh umožní lidem, aby prostřednictvím České pošty či veřejných knihoven získali ověřené úřední listiny například z katastru nemovitostí či obchodního rejstříku.

Foto: Archiv NCA
Článek

Novelu musí ještě podepsat prezident.

Vydávat výpisy poště umožní zavedení takzvané elektronické značky, kterou se zprávy označují bez přímé lidské kontroly. Je to podmínka propojení úředních registrů.

Kromě pošt by měly být on-line služby státu dostupné v síti informačních kiosků ve veřejných budovách a v síti veřejných knihoven.

Česká pošta také bude moci sama elektronické podpisy vydávat. Musí jen podat žádost o autorizaci. Vznikne tak konkurence pro První certifikační agenturu, která má nyní na vydávání elektronických podpisů monopol.

Podpis je příliš drahý

Elektronický podpis je krátký zašifrovaný text, který umožňuje příjemci identifikovat odesílatele v dokumentu vytvořeném na počítači.

Vlastník podpisu může už nyní prostřednictvím internetu podávat přiznání daně z přidané hodnoty, silniční daně i daně z nemovitostí a vykonávat desítky právních úkonů. 

Vydání elektronického podpis První certifikační agenturou stojí 770 korun. Ministerstvo informatiky předpokládá, že s jeho rozšířením cena klesne o stovky korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám