Hlavní obsah

Poslanci: ubytování příští rok nepodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci opět prosadili svou, přehlasovali senátory a smetli ze stolu jejich návrhy na změny v zákoně o dani z přidané hodnoty (DPH). V nižší pětiprocentní sazbě zůstanou ještě příští rok ubytovací služby. Naopak svoz a likvidace odpadu bude ve vyšší devatenáctiprocentní sazbě. Novelu ještě posoudí prezident.

Foto: Petr Bureš

Spisovatelka Markéta Harasimová pokřtila své nové nakladatelství MaHa

Článek

Senát novelu zákona o DPH vrátil Sněmovně s pozměňovacími návrhy začátkem listopadu. Senát chtěl zlevnil svoz a likvidaci odpadu, nižší sazba DPH u ubytovacích služeb senátorům nevadila, ale vrácením zákona bylo levnější ubytování ohroženo kvůli schvalovacím lhůtám.

"Rozhodnutí ponechat příští rok ubytování ve snížené sazbě DPH vítáme a budeme bojovat za to, aby tam zůstalo natrvalo," komentovala výsledek jednání Sněmovny prezidentka sdružení hotelů a restaurací Ho.Re.Ka. Miroslava Luprichová.

Na rozdíl od ministerstva financí také tvrdí, že zvýšení daně v hotelech by státní pokladně nepřineslo miliardy navíc, ale že by naopak v konečném důsledku vedlo k propadu výnosu této daně.

Levnější vstupné

Předloha počítá také s tím, že levnější bude i vstupné do muzeí, na historické památky a do zoologických a botanických zahrad. Levnější má být také vstup na sportoviště, ubytování vysokoškoláků na kolejích a stavební práce u objektů pro sociální bydlení.

Ministerstvo financí navrhlo normu novelizovat kvůli připomínkám, které měli zákonodárci vůči předchozí změně zákona o DPH. Ta byla přijata kvůli vstupu ČR do EU. Navrhované změny reagují i na dosavadní zkušenosti s uplatňováním zákona v praxi a odstraňují nejednoznačnosti některých ustanovení.

V návrhu novely je například upřesněn způsob uplatňování DPH při dovozu zboží od 1. ledna 2005. Návrh předpokládá, že plátci daně budou od tohoto data při dovozu zboží postupovat stejně jako při pořízení zboží z jiného členského státu EU.

To znamená, že celní orgány nebudou vyměřovat a vybírat daň, ale plátce si tuto daň sám přizná v daňovém přiznání. Návrh zákona také nově stanoví, ve kterých případech nevzniká povinnost přiznat daň z přijaté platby, ale až z uskutečnění zdanitelného plnění.

Kritika za chyby

Nový zákon o DPH sněmovna definitivně přijala 22. dubna poté, co přehlasovala prezidentské veto. Zákon od května zavedl daňové sazby ve výši pět a 19 procent.

Předloha poměrně závažným způsobem přesouvala zboží a služby mezi daňovými sazbami. Podnikatelé a veřejnost ale již tehdy kritizovali zákon kvůli tomu, že obsahuje řadu věcných a technických chyb.

Reklama

Související články

Nižší DPH u ubytovacích služeb je ohrožena

Senát ve čtvrtek vrátil Sněmovně novelu zákona o DPH s pozměňovacími návrhy. Senát by rád zlevnil svoz a likvidaci odpadu. Na vrácení novely ale zřejmě doplatí...

Výběr článků

Načítám