Hlavní obsah

Poslanci pustili návrh rozpočtu do finále

PRAHA

Několik desítek pozměňovacích návrhů přednesli poslanci během více než pětihodinového druhého čtení vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2004. Nejčastějšími navrhovateli změn byli především nespokojení poslanci opozičních stran, jejichž návrhy nedostaly podporu rozpočtového výboru.

Článek

Velká část pozměňovacích návrhů se týká tzv. poslaneckých pomníčků, tedy akcí, které financuje ve volebních regionech poslanců stát. Jedná se například o rekonstrukce fotbalových trávníků, šaten a rekonstrukcí školních jídelen a kulturních zařízení. Nespokojení však nejsou jen poslanci opoziční ODS a KSČM, ale i někteří zástupci vládní ČSSD.

Výbor podpořil přesun několika miliard

Samotný rozpočtový výbor podpořil návrhy poslanců i jednotlivých poslaneckých výborů na přesuny uvnitř jednotlivých kapitol státního rozpočtu ve výši téměř čtyř miliard korun a přesun 3,9 miliard pro potřeby krajů. Rozpočtový výbor, který doporučuje či nedoporučuje jednotlivé návrhy poslanců, dostal během druhého čtení od neuspokojených poslanců opozice co proto.

Před zahájením jednání o rozpočtu apeloval ministr financí Bohuslav Sobotka na poslance, aby nepředkládali návrhy na vrub takzvané vládní rozpočtové rezervy. Poslanci, a to i z vládních stran, se ale zachovali právě naopak. Kdyby měly být přijaty všechny návrhy, tak by ve vládní rezervě nezbyla ani koruna. Vládní rozpočtová rezerva slouží mimo jiné pro neočekávané výdaje. Peníze z nich vláda čerpala například při povodních.

Většina návrhů poslanců neprojde

Šanci na schválení při závěrečném třetím čtení mají návrhy poslanců, vyjma například výdajů na festival židovské kultury či opravy havarijního stavu památek, malé. Větší šanci na schválení přesunu mají ty návrhy, které podpořil rozpočtový výbor. Některým poslancům uniklo, že máme reformu veřejných financí, že probíhá decentralizace rozpočtová i státní správy, komentoval poslanecké návrhy na přesuny dalších miliónů a miliard v rozpočtu na příští rok ministr financí Sobotka. Řadu akcí by měly financovat kraje, nikoli státní rozpočet.

Vláda ve svém návrhu státního rozpočtu počítá s příjmy ve výši 754 miliard a s výdaji 869 miliard korun. Rozpočtový schodek tak dosáhl historické výše 115 miliard korun. Poslanci se budou pozměňovacími návrhy zabývat ve třetím čtení ve středu 3. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Sněmovně začne bitva o rozpočet

Boj o podobu státního rozpočtu na příští rok, tedy spíše o výši jeho schodku, zahájí v prvním čtení Sněmovna na schůzi, která začne odpoledne. Rozpočet počítá...

Výběr článků

Načítám