Hlavní obsah

Poslanci chtějí stavebním spořitelnám zakázat měnit poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sazebník poplatků by v budoucnu měl být součástí smluv o stavebním spoření. Spořitelny by tak s poplatky nemohly v průběhu spoření hýbat, jako je tomu dosud. Novelu zákona v prvním čtení podpořila drtivá většina poslanců. Návrh ještě musí schválit v dalších čteních, poté musí projít Senátem a získat podpis prezidenta.

Foto: Ivo Thurner

Dechová hudba Miklovci

Článek

Návrh na fixace poplatků je z dílny poslanců ODS. "Poplatky, které si stavební spořitelny v současné době počítají za nejrůznější úkony a jejichž výčet se neustále rozšiřuje, již dávno nejsou drobné položky několika desetikorun, ale řádově jde o stovky a tisíce," řekl předkladatel návrhu Vlastimil Tlustý. Poplatky by tak nově měly být součástí smlouvy a nesměly by růst ani o inflaci.

V rámci smlouvy se nyní klient zavazuje, že bude akceptovat  jakékoliv změny a od smlouvy může odstoupit pouze za cenu vysokých sankcí. Návrh proto nově obsahuje i možnost, aby klient mohl přejít od jedné spořitelny k jiné, aniž by přišel o vklad nebo o státní příspěvek.

Stavební spořitelny doufají, že budou k diskusi o nových podmínkách stavebního spoření přizvány a budou moci konečnou podobu zákona ovlivnit. "Změny by měly být takové, aby nenarušily celý systém," řekla mluvčí Všeobecné stavební spořitelny Hana Vaněčková.

O poplatcích stavebních spořitelen se začalo mluvit poté, co dostaly od antimonopolního úřadu pokutu ve výši půl miliardy korun za to, že se údajně domlouvaly právě na zvyšování poplatků. Spořitelny s pokutou nesouhlasí a odvolaly se proti ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám