Hlavní obsah

Portugalské úřady zadržely bývalého šéfa největší banky

Portugalské úřady zadržely bývalého generálního ředitele finančního domu Banco Espírito Santo (BES) Ricarda Salgada. Učinily tak v rámci dlouhodobého vyšetřování praní špinavých peněz a daňových úniků. Oznámila to ve čtvrtek tamní prokuratura.

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Bývalý šéf největší portugalské banky Espírito Santo Ricardo Salgado na archívním snímku.

Článek

Úřady neupřesnily, zda kauza souvisí se současnými problémy rodiny Espírito Santo, která největší portugalskou banku BES založila.

Sedmdesátiletý Salgado je hlavou rodiny Espírito Santo. Ta nyní musí bojovat o udržení svého impéria po květnovém odhalení účetních nesrovnalostí v jedné z jejích holdingových společností. Prokuratura minulý týden uvedla, že vede několik vyšetřování týkajících se tohoto impéria.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtvrteční zadržení je podle agentury Reuters součástí dlouhodobé kauzy, ve které již Salgado figuroval jako dobrovolný svědek. Začátkem loňského roku v souvislosti s tímto vyšetřováním prohlásil, že vždy platil daně a že nepatří mezi podezřelé.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Ústředí banky Espírito Santo v Lisabonu

Problémy rodiny Espírito Santo tento měsíc způsobily prudký pokles akcií BES a vyvolaly na evropských finančních trzích nové obavy z finančních potíží Portugalska. To teprve v květnu opustilo mezinárodní záchranný program v objemu 78 miliard eur (zhruba 2,1 biliónu korun).

Rodina Espírito Santo minulý měsíc v důsledku zvýšení kapitálu ztratila nad bankou BES kontrolu, stále však zůstává jejím největším akcionářem. Minulý týden se do čela banky postavil nezávislý manažerský tým.

Reklama

Výběr článků

Načítám