Hlavní obsah

Poptávka po plynu ve světě stoupne o 60 procent

– New York
Novinky, pit

Celosvětová poptávka po zemním plynu by měla do roku 2040 vzrůst o 60 procent. V rámci hlavních energetických zdrojů se má jednat o nejrychlejší růst. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na studii zveřejněnou ropným gigantem Exxon Mobil.

Foto: Profimedia.cz

Těžební zařízení na plyn z břidlicových hornin v americkém Texasu

Článek

Jak ze studie dále vyplývá, ropa zůstane nejpoužívanější palivem, zatímco poptávka po zemním plynu přeskočí do roku 2025 poptávku po uhlí. Globální poptávka po energiích tak podle studie stoupne v roce 2040 o 30 procent v porovnání s rokem 2010.

Zatímco v zemích sdružených v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude poptávka po energiích spíše stagnovat, ve státech mimo toto uskupení se očekává zvýšení poptávky o zhruba 60 procent.

„Naše dlouhodobé prognózy ukazují, že světové dodávky energie budou nadále růst mnohem rozmanitějším způsobem, což se odráží i v našich investicích,“ sdělil Exxon ve studii.

Sázka na břidlice

Společnost Exxon v posledních letech vsadila na podnikání ve velkém, pokud jde o produkci zemního plynu. I z toho důvodu koupila v roce 2010 za několik miliard dolarů americkou firmu XTO Energy, která se specializuje na těžbu břidlicového plynu. V průběhu posledních pěti let Exxon investoval do energetických projektů přes 125 miliard dolarů.

Podle studie by USA měly zaznamenat prudký nárůst výroby zemního plynu i ropy, a to zejména díky nekonvenčním zdrojům, tedy konkrétně břidlicové těžby.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) počátkem prosince uvedl, že tamní produkce ropy a plynu bude v průběhu příštích dvou desetiletí vyšší, než se původně očekávalo. Z toho plyne i větší energetická soběstačnost, odrážející se ve vývozu plynu i ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám