Hlavní obsah

Pomoc pro Řecko se prodlouží o čtyři měsíce, dohodly se země eurozóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecko zatím zůstává v eurozóně. Zástupci zemí eurozóny vypracovali v Bruselu s řeckými kolegy společný text, který se stal základem dohody o rozšíření záchranného programu pro silně zadluženou zemi. Místo půl roku, jak žádají Atény, by měl být program prodloužen jen o čtyři měsíce. Řecko má zároveň poslat do pondělí seznam všech svých navrhovaných opatření, informovala s odvoláním na činitele eurozóny agentura Reuters.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Španělský ministr financí Luis de Guindos (vlevo), jeho francouzský kolega Michel Sapin a řecký šéf státních financí Yanis Varoufakis (vpravo)

Článek

Dohoda odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku dojdou peníze příští měsíc a že by možná bylo donuceno opustit eurozónu. Levicová vláda v Aténách tak dostala prostor k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Německo, které je nejvlivnějším členem Evropské unie a hlavní řecký věřitel, prý nicméně vyzvalo Atény, aby výrazně upravily svoje reformní závazky. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varoval, že pokud Řecko nezavrší úspěšně svůj program, další výplaty peněz se nedočká.

Foto: Yves Herman, Reuters

Řecký ministr financí Yanis Varoufakis (vlevo) a německý šéf státní kasy Wolfgang Schäuble

Řecký ministr financí Janis Varufakis tvrdil, že dohoda znamená, že Atény nechávají za zády dosavadní program pomoci. V reformách prý ale pokračují a zavazují se, že nepodniknou jednostranné kroky, které by zatížily řecký rozpočet.

Pokud podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema věřitelské instituce v úterý zhodnotí kladně seznam slíbených řeckých opatření, zahájí země eurozóny proceduru ratifikace prodloužení dohody. V několika zemích včetně Německa se k tomu musejí vyslovit parlamenty.

Řekové vybírají vklady

Řekové ale v nejistotě před budoucím vývojem překotně vybírají vklady. Během dvou dnů vybrali z bank přes miliardu eur. V Řecku je v pondělí státní svátek, kterým začíná období půstu v ortodoxní křesťanské církvi. Před nadcházejícími třemi dny volna je ale prý mezi Řeky patrná nervozita. Někteří totiž nezapomněli na kapitálové kontroly, které na jaře 2013 během dlouhého víkendu zavedl Kypr, tvrdí jeden ze zdrojů.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Lidé vybírají peníze z bankomatů Alpha Bank v Aténách

„Vkladatelé si spojili třídenní víkend s kapitálovými kontrolami, které se uskutečnily na Kypru,“ sdělil podle Reuters bankéř. Podle něj byla ale situace na Kypru odlišná, neboť ji vyvolal kolaps banky.

Ve středu i ve čtvrtek tak denní odliv vkladů z bank přesáhl 500 miliónů eur a přiblížil se letos zatím nejhorší úrovni, která nastala v lednu, uvedly zdroje. Za celý první měsíc roku řecký bankovní systém opustilo odhadem 12 miliard eur. Guvernér řecké centrální banky ve čtvrtek uklidňoval, že odliv vkladů z řeckých finančních institucí je pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám