Hlavní obsah

Polsko má vlastní lanýže. Pěstují se „jako zelenina“

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Jednu z nejdražších a nejcennějších hub na světě, lanýž černý (Tuber aestivum), který přijde na 200 až 600 eur (zhruba od 5 do 15 tisíc korun) za kilo, vypěstovali mykologové z Warminsko-Mazurské univerzity v polském Olštýně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lanýže jsou ceněnou pochoutkou.

Článek

„Je to velký úspěch. Trvalo nám to osm let. Vypěstování předcházelo novátorské vytvoření vlastních sazenic, ale i vhodného prostředí, ve kterém tento diamant mezi houbami dozrává 7 až 10 let,“ uvedl pro magazín Puls Biznesu šéf programu Lanýž Zbigniew Sierota.

Upozornil, že cenná houba žije „v symbióze s kořenovým systémem“ dubových a habrových porostů na slunečných svazích.

Náklady jsou nemalé

Mykologové z Olštýna vytipovali několik vhodných lokalit, kde bude možné v dohledné době s pěstováním této houby v Polsku začít.

„Nebude třeba ji hledat jako v přírodních podmínkách za pomoci psů až 30 centimetrů pod zemí, protože bude možné pěstovat ji jako zeleninu,“ dodal Sierota. Připouští zároveň, že vysokému zisku budou předcházet velké náklady spojené s dlouhodobým zráním lanýžů.

Lanýže rostou hlavně ve Středomoří – v Itálii, Francii a Španělsku, ale i na chorvatském poloostrově Istrii. I v České republice se může vzácně vyskytnout lanýž letní, ovšem je chráněný zákonem a nesmí se sbírat.

Svým tvarem připomínají kostrbatou bramboru hnědé nebo černé barvy a dozrávají v období od října do února. Až 90 procent lanýže tvoří voda a zbytek minerální a aromatické látky. Kilo bílého lanýže, který se v umělých podmínkách zatím nepodařilo vypěstovat, stojí na světových trzích kolem tří až čtyř tisíc eur. Přidávají se k pokrmům obvykle na závěr přípravy a podle znalců poskytují neopakovatelný kulinární zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám