Hlavní obsah

Polsko kvůli inflaci sníží daně z benzinu a energií na minimum

Polsko sníží daň z benzinu, plynu a elektřiny a poskytne domácnostem hotovostní platby. Plán v objemu deseti miliard zlotých (54,6 miliardy Kč) má lidem pomoci vypořádat se s dopady vysoké inflace, uvedl ve čtvrtek premiér Mateusz Morawiecki.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Inflace v Polsku dosáhla úrovně, kterou země nepamatuje asi 20 let. V říjnu se spotřebitelské ceny podle předběžného odhadu statistického úřadu zvýšily o 6,8 procenta proti zářijovému růstu o 5,9 procenta. To zatěžuje rozpočty domácností a komplikuje postavení vlády. Ta kupní sílu občanů zlepšuje štědrými sociálními dávkami a zvyšováním minimální mzdy, připomíná agentura Reuters.

"Polská vláda jedná tak, aby růst inflace zmírnila," řekl Morawiecki na tiskové konferenci. Dodal, že daň z benzinu bude od 20. prosince na pět měsíců snížena na minimum povolené Evropskou unií.

Daň z přidané hodnoty (DPH) na plyn bude od ledna do března snížena na osm z dosavadních 23 procent. DPH na elektřinu v prvních třech měsících příštího roku klesne z 23 na pět procent.

Inflace už štve i Němce, roste tlak na zvýšení úrokových sazeb

Ekonomika

Domácnosti navíc dostanou finanční podporu ve formě plateb, které budou záviset na příjmu. Nízkopříjmové domácnosti se jich příští rok dočkají ve dvou splátkách.

Polská centrální banka na začátku listopadu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,25 procenta, čímž se také snaží reagovat na rostoucí inflaci. Je to nejvýraznější zvýšení základní sazby od roku 2000. Guvernér centrální banky Adam Glapiński nevyloučil, že úroky se budou dál zvyšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám