Hlavní obsah

Polsko končí s ruskou ropou i uhlím, oznámil Morawiecki

Varšava
Aktualizováno

Polsko přestane do konce letošního roku používat ruskou ropu a nejpozději do května ukončí dovoz ruského uhlí, uvedl ve středu polský premiér Mateusz Morawiecki. Rozhodnutí souvisí s přerušením hospodářských vztahů s Moskvou kvůli jeho agresi vůči sousední Ukrajině. Morawiecki také vyzval EU ke zdanění dovozu ruské ropy, plynu a uhlí.

Foto: Pool, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Uvalíme úplné embargo na ruské uhlí a doufám, že nejpozději v dubnu, v květnu, od ruského uhlí zcela odstoupíme," prohlásil Morawiecki na tiskové konferenci. „Uděláme vše pro to, abychom do konce roku přestali používat ruskou ropu," dodal.

Polsko podle Morawieckého zahajuje ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi nejradikálnější plán odklonu od ruských energetických zdrojů. Vyzval proto také další země EU, aby rovněž snížily svou závislost na dovozu paliv z Ruska. Tvrdí, že peníze z vývozu ropy a plynu pohánějí ruskou válečnou mašinérii.

Unii štěpilo embargo na ruské energie

Ekonomika

Morawiecki rovněž vyzval Evropskou komisi, aby uvalila daň na dovoz ruské ropy, plynu a uhlí, aby byl obchod spravedlivý. Připomněl, že některé země, včetně Německa, se nechtějí vzdát dovozu ruských surovin kvůli relativně nízké ceně. Daň by tak vyrovnala ceny energií v EU. „Budu tuto myšlenku v EU důrazně prosazovat, aby situace byla spravedlivá z hlediska zásad tržní soutěže," prohlásil.

Morawiecki také uvedl, že dovoz plynu bude omezen v květnu. Polsko již delší dobu podniká kroky ke snížení závislosti na ruském plynu. Ve Svinoústí vybudovalo terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), který se nyní rozšiřuje. Získává díky tomu plyn z Kataru, USA, Norska a dalších vývozců. Koncem letošního roku má být otevřený nový baltský plynovod přivádějící plyn z Norska, upozornila agentura AP.

Německo se letos zbaví závislosti na ruském uhlí a možná ropě, uvedl ministr

Válka na Ukrajině

Podle analýzy think tanku Forum Energii dováží Polsko asi 20 procent uhlí, které spotřebuje, zbytek se vydobývá v dolech na jeho území. V roce 2020 tři čtvrtiny uhlí z dovozu pocházely z Ruska. Podle agentury PAP je ruské uhlí levnější než to polské a lépe se hodí pro výrobu energie.

Ministryně klimatu a životního prostřední Anna Moskwová uvedla, že Polsko by mohlo kupovat uhlí z Jihoafrické republiky a Austrálie. Podle ní tyto nákupy nebudou dražší.

EU rozdělená

Polské rozhodnutí je dalším krokem na cestě zemí EU k energetické nezávislosti na Rusku.

V uplynulých dnech obdobný záměr oznámilo Německo. Podle ministra hospodářství Roberta Habecka se do podzimu země chce zbavit závislosti na ruském uhlí a do konce letošního roku pak také snad i na ruské ropě.

Do půlky roku 2024 se pak podle něj Německo hodlá zcela zbavit závislosti také na ruském plynu.

Biden zakázal dovoz ruské ropy do USA

Amerika

Ukončení dovozu ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022 oznámilo také Spojené království a embargo na dovoz ruské ropy uvalily začátkem března také Spojené státy.

Příjmy z dodávek ropy, zemního plynu a uhlí představují podle odhadů až 80 procent příjmů rozpočtu Ruské federace, a jde tak o hlavní zdroj příjmů pro financování invaze na Ukrajinu.

Země EU se však dosud nedohodly na společném embargu surovin z Ruska. Zatímco Polsko a pobaltské státy volají po úplném zákazu dovozu ropy, uhlí a plynu z Ruska v rámci sankcí za invazi na Ukrajinu, další země jako Německo, Maďarsko nebo Nizozemsko to z ekonomických důvodů odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám