Hlavní obsah

Polsko hlásí nejvyšší inflaci za dvacet let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Míra inflace v Polsku v lednu vystoupila na 9,2 procenta, a dostala se tak nejvýše za více než 20 let. Oznámil to polský statistický úřad. Ten rovněž uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů zvolnil růst proti předchozím třem měsícům na 1,7 procenta z tempa 2,3 procenta ve třetím čtvrtletí.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Článek

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly o 1,9 procenta. Znamená to další zrychlení tempa proti prosinci, kdy se ceny spotřebního zboží a služeb zvýšily o 0,9 procenta. Míra inflace byla v prosinci na 8,6 procenta.

Ekonomové podle agentury PAP očekávali, že lednová míra inflace vystoupí na 9,3 procenta. U meziměsíčního růstu čekali 1,9 procenta.

Česká inflace je výrazně vyšší než v EU. A ceny ještě porostou

Ekonomika

Polsko je členem Visegrádské skupiny (V4), kam patří ještě Česká republika, Slovensko a Maďarsko. Míra inflace v České republice v lednu vystoupila na 9,9 procenta a byla nejvyšší od července 1998. V Maďarsku se inflace dostala na 7,9 procenta, maximum téměř za 15 let, zatímco na Slovensku vystoupila na 8,4 procenta a byla nejvyšší od léta roku 2004.

Meziroční růst polské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí podle odhadu statistiků činil 7,3 procenta. Je to více, než čekali analytici, a zároveň zrychlení z 5,3 procenta ve třetím čtvrtletí.

Jak se zvýší důchody po mimořádné valorizaci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám