Hlavní obsah

Polská inflace dál roste, v prosinci už překonala 8,5 procenta

Míra inflace v Polsku v prosinci pokračovala v růstu a dostala se na 8,6 procenta – nejvýše za více než 20 let. Proti listopadu ceny vzrostly o 0,9 procenta, oznámil v pátek ve svém rychlém odhadu polský statistický úřad. Výsledek překonal odhady analytiků, kteří počítali s mírnějším růstem. Inflace v Polsku je tak nejvyšší ze všech zemí Visegrádské skupiny (V4).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

V listopadu míra inflace v Polsku činila 7,8 procenta a meziměsíčně se ceny zvýšily o jedno procento. Ekonomové na prosinec počítali s růstem inflace na 8,3 procenta a s měsíčním nárůstem cen o 0,6 procenta, uvedla agentura PAP.

Vývoj v Polsku těsně kopíruje situaci v dalších zemích střední Evropy. V Maďarsku míra inflace v listopadu vystoupila na 7,4 procenta, v České republice na šest procent. Data za prosinec nejsou za tyto dvě země prozatím k dispozici.

Inflace v Německu je nejvyšší od roku 1993

Ekonomika

Na Slovensku míra inflace v listopadu vystoupila na 5,6 procenta a dostala se nejvýše za posledních téměř 17 let.

Prosincové údaje zatím nebyly zveřejněny. Slovensko je jako jediná země V4 členem eurozóny a řídí se tedy měnovou politikou Evropské centrální banky (ECB).

Míra inflace v eurozóně podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat v prosinci vystoupila na pět procent. Dostala se tak na rekord od zavedení společné evropské měny euro před dvaceti lety.

Šok v části Varšavy. Plyn zdražil až o tisíc procent

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám