Hlavní obsah

Polovina pohřebních služeb nedodržuje předpisy, zjistila inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina poskytovatelů pohřebních služeb nedodržuje právní předpisy. Česká obchodní inspekce (ČOI) to zjistila při kontrolách ve druhém čtvrtletí. Pohřební služby podle ní nejčastěji neinformují pozůstalé o svých cenách nebo nevydávají písemné potvrzení o převzetí objednávky. ČOI za to uložila 41 pokut v celkové hodnotě 73 tisíc korun, uvedl v pátek její mluvčí Jiří Fröhlich.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Inspektoři zjistili pochybení při 47 z 95 kontrol. Vedle neinformování o cenách a chybějících potvrzeních některé pohřební služby také prodaly výrobky nebo poskytly služby za jiné ceny, než bylo sjednáno.

„Pohřebnictví je citlivá oblast služeb, ve které by nikdo nepoctivé jednání neočekával. V těchto situacích jsou pozůstalí zasaženi ztrátou blízké osoby a vnímají případné nedodržování poskytovaných služeb zvláště osobně,“ upozornil Fröhlich.

Kontroly pohřebních služeb 1. 4. 2016 - 30. 6. 2016
Inspektorátpočet kontrolkontroly se zjištěnímzjištěná porušení v %
Středočeský a Hl. město Praha8225,0%
Jihočeský a Vysočina12541,7%
Plzeňský a Karlovarský4125,0%
Ústecký a Liberecký252080,0%
Královéhradecký a Pardubický700,0%
Jihomoravský a Zlínský20945,0%
Moravskoslezský a Olomoucký191052,6%
Celkem954749,5%
Zdroj: ČOI

V pěti případech nebyly prodávané výrobky řádně označeny a jednou prodávající použil úředně neověřené měřidlo.

Inspekce proto zakázala prodej 23 výrobků za celkem 7077 korun. Týkalo se to obalů na urny, krytů na svíčky a váz, které nebyly řádně označeny povinnými informacemi.

"Vzhledem k tomu, že v této specifické oblasti služeb stále dochází k porušování zákona, bude kontrolní akce pokračovat i v dalším čtvrtletí tohoto roku," dodal Fröhlich.

Reklama

Výběr článků

Načítám