Hlavní obsah

Policie prověřuje obchody Čepra s Agrofertem za pět miliard

Novinky, ČTK, bož

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřují zakázky, v jejichž rámci státní firma Čepro poslala od roku 2017 zhruba pět miliard korun společnosti Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert je dodavatelem biosložky metylesther řepkového oleje (MEŘO), která se povinně přimíchává do nafty.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

Čepro na zakázky nevypsalo veřejná výběrová řízení, pochybení ale odmítá. Tvrdí, že stojí mimo zákon o veřejných zakázkách.

Podle serveru Aktuálně.cz policie ve věci zatím nikoho neobvinila a případ prověřuje na základě trestního oznámení. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej uvedl, že to útvar komentovat nebude.

Státní Čepro koupilo od Agrofertu bez soutěže biopaliva za pět miliard

Ekonomika

Podle ředitele Čepra Jana Duspěvy firma poskytla policii na její žádost informace a je připravená k další součinnosti. Více se s ohledem na mlčenlivost k věci nevyjádřil.

Podle organizací DatLab a protikorupční platformy Rekonstrukce státu podnik Čepro těmito nákupy mohl porušit zákon. Chystají proto podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby postup Čepra přezkoumal.

Přimíchávání biosložky
Dodavatelé pohonných hmot musí nyní přimíchávat povinně alespoň 4,1 procenta biosložky do benzínu a do nafty šest procent.

Koncern Agrofert je uložen ve svěřenských fondech premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Na biopaliva bylo loni potřeba 376 tisíc tun řepky

Ekonomika

Čepro si nechalo vypracovat právní analýzu, podle níž není veřejným zadavatelem a neporušuje zákony bránící střetu zájmů. Agrofert dodal čestné prohlášení, že ho Babiš neovládá, uvedl server.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám