Hlavní obsah

Poláci napodobovali obal Podravky. Musí ho změnit, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní potravinářská společnost Podravka vyhrála soudní spor o porušování práv k ochranné známce a o nekalé soutěži se společností Pěkný-Unimex se sídlem v Praze, která patří do skupiny polského výrobce potravin Prymat.

Foto: koláž Novinky

Obaly koření Podravka a Kucharek se nápadně podobají.

Článek

Předmětem sporu bylo napodobování designu obalů kořenících směsí Podravka polským výrobcem Kucharek, které dodává na český trh Pěkný-Unimex, řekl Josef Brabec, mediální zástupce Podravky, která má dceřinou společnost Podravka-Lagris v Dolní Lhotě u Luhačovic na Zlínsku.

Podle společnosti Podravka Městský soud v Praze a následně i odvolací Vrchní soud v Praze rozhodly, že design produktu Kucharek ve všech formátech napodobuje balení univerzální kořenící směsi Podravka a tímto jednáním společnost dlouhodobě poškozuje.

Balení musí z trhu

"Rozsudek je již pravomocný a distributorovi, firmě Pěkný-Unimex, uložil nedodávat přísady do jídel Kucharek na trh v Česku v obalech, v barevném a grafickém provedení v modré barvě a s prvky snadno zaměnitelnými s ochrannými známkami Podravky. Současně soud uložil, aby takto balené polské přísady do jídel Kucharek byly do třiceti dnů od doručení rozhodnutí vrchního soudu staženy z českého trhu," uvedl Brabec.

"Městský soud v Praze bude navíc v příštích měsících rozhodovat o přiměřeném zadostiučinění, které má distributor polského produktu, Pěkný-Unimex Podravce zaplatit," uvedl Dalibor Kezele, ředitel dceřiné společnosti Podravka-Lagris. „Vývoj obalů a reklama nás stojí nemalé finanční prostředky, a proto musíme svá nehmotná práva důsledně chránit," podotkl ředitel.

Napodobeniny designu obalů Podravky se na českém i na dalších trzích objevily podle něj před několika lety. Polský výrobce ani jeho český distributor údajně nereagovali na návrhy na smírné řešení a stažení svého výrobku z trhu, a proto spor skončil u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám