Hlavní obsah

Pokud USA nezvednou dluhový strop, může udeřit nová globální recese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Osud globální ekonomiky mají do jisté míry ve svých rukou američtí zákonodárci. Jestliže totiž tamní politici nevyřeší nynější patovou situaci kolem rozpočtu, propadnou se vyspělé země světa do nové recese a mladé tržní ekonomiky výrazně zeslábnou. Uvedl to generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Generální tajemník OECD Ángel Gurría

Článek

„Pravděpodobnost nezvýšení dluhového stropu stále považujeme za nízkou, ale s tím, jak se uzavření vládních úřadů protahuje, se naše obavy stupňují,“ uvedl Gurría podle agentury Reuters.

„Pokud se dluhový strop nezvýší, naše výpočty naznačují, že země OECD jako celek to srazí příští rok do recese a rozvíjející se ekonomiky zažijí prudké zpomalení růstu,“ dodal.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu od minulého úterý peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit takzvaný dluhový strop, takže by vládě mohly dojít již tento měsíc peníze na splácení dluhů. To by mohlo mít prostřednictvím otřesů na finančních trzích silně nepříznivé dopady na celý svět.

V ohrožení i česká ekonomika

„Pokud nebude vyřešen problém dluhového stropu USA, bude to znamenat obrovský šok pro ekonomiku USA a značnou nejistotu pro zbytek světa,“ uvedl pro Novinky ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Negativní by ovšem bylo podle Sobíška nejen naražení na dluhový strop, ale také polovičaté řešení, které by vedlo k opakování dnešní situace během několika měsíců. Jak Sobíšek připomněl, česká ekonomika by byla vzniklou situací poznamenána relativně výrazně vzhledem ke své otevřenosti.

V podobném duchu se pro Novinky vyjádřil i analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

„Možnost nezvýšení dluhového stropu je velmi nepravděpodobná. Reálnější je, že se nakonec republikáni a demokraté dohodnou,“ sdělil Franče. Pokud by k dohodě nedošlo, následky by byly značné. Recese by se z USA rozšířila i do Evropy.

Reklama

Související články

USA hrozí platební neschopnost

Spojeným státům hrozí, že od úterý budou v platební neschopnosti, pokud nebude do půlnoci (6:00 SELČ) přijat zákon o státních výdajích. Demokraty ovládaný...

Výběr článků

Načítám