Hlavní obsah

Pokles cen starších bytů se v Česku zastavil

Brno

V Česku se koncem letošního roku zastavil pokles cen starších bytů. V některých krajských městech dokonce ceny bytů mírně rostly, v průměru ale spíše stagnují. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Institut regionálních informací (IRI).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Poměrně výrazně vzrostly za poslední měsíce průměrné ceny starších bytů o rozloze 68 metrů čtverečních. Například v Brně jejich cena vzrostla o téměř pět procent. Standardní byt této kategorie stojí dnes v Brně asi 2,1 miliónu korun. Loni to bylo zhruba o 100 000 méně. O více než čtyři procenta vzrostla cena bytů v Olomouci. Naopak největší propad cen zaznamenala Ostrava.

Velmi zajímavé je podle Milady Kadlecové z IRI srovnání vývoje cen starších bytů v krajských městech v ČR za poslední čtyři roky. Z něj vyplývá, že zatímco v Brně se od roku 2008 snížila cena standardních bytů o pouhých 3,3 procenta a v Českých Budějovicích o 4,9 procenta, v Ostravě to bylo téměř o třetinu, v Liberci o 23 procent a v Praze o 19,3 procenta.

Od prvního ledna 2013 přestane v celé ČR platit regulace nájemného, podle odborníků z IRI to velké změny v cenách nepřinese.

U průměrných bytů v průměrných lokalitách je možné podle Kadlecové naopak očekávat stagnaci a spíše tlak na pokles cen. Na konci letošního roku se zvýšení tržního nájemného projevilo nejvíce v Plzni a v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám