Hlavní obsah

Pojišťovny hlásí výrazný pokles krádeží aut

Pojišťovny zaznamenaly loni pokles počtu krádeží automobilů až o několik desítek procent. Nejvíce krádeží je stále v Praze a velkých městech. Nejčastěji se nyní kradou starší vozidla kvůli rozprodání na náhradní díly, vyplývá z ankety mezi největšími pojišťovnami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2014 nahlásilo pojišťovně Allianz krádež vozu přes 600 klientů, loni nepříjemné překvapení čekalo na 396 lidí, uvedla analytička pojišťovny Zuzana Daněčková.

České pojišťovně předloni klienti nahlásili 745 ukradených vozů, loni zhruba 650 odcizených aut, řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková. V minulosti se zloději zaměřovali spíše na novější vozy, v posledních letech se však zájem zlodějů začíná obracet na starší vozy, a to zejména kvůli náhradním dílům.

Ukradli i Maserati

Vedle značek, jež jsou ve vozovém parku zastoupeny nejhojněji, se zloději zajímali i o exotičtější auta, jako Porsche, Jeep či Land Rover, likvidátoři evidují i krádež dvouletého luxusního Maserati.

Generali loni nahlásili klienti 350 odcizených vozidel, meziročně jde o pokles o pětinu. U České podnikatelské pojišťovny mezi odcizenými vozidly figurují na prvním místě auta značky Škoda, které tvoří téměř polovinu případů. Na druhém místě jsou vozidla značky Volkswagen a na třetím Ford. V roce 2015 dosáhlo průměrné pojistné plnění za jedno odcizené vozidlo částky 150 000 korun, uvedla mluvčí pojišťovny Renata Svobodová.

Mezi dlouhodobě nejrizikovější oblasti pro krádeže aut patří velká města a jejich okolí a ani loňský rok nebyl výjimkou. Nejvíce klientů Allianz nahlásilo odcizení vozu v Praze a Středočeském kraji, v obou regionech byl ale také zaznamenán významný meziroční pokles těchto případů, upozornila Daněčková.

Reklama

Související články

Válka o pojistníka: VZP si stěžuje na OZP

Stovky klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byly bez svého vědomí přeregistrovány k Oborové zdravotní pojišťovně (OZP). Uvedl to ve čtvrtek mluvčí VZP...

Výběr článků

Načítám