Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku už zdražily na říjnovou úroveň

Novinky, ČTK, bož

Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Cena benzinu stoupla od minulé středy o tři haléře na 32,38 koruny za litr, litr nafty zdražil o šest haléřů na 32,09 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Ceny pohonných hmot začaly růst ke konci loňského roku, předtím od listopadu klesaly. Nyní jsou na úrovni cen z loňského října.

Nejdražší benzin tankují řidiči v Praze a na Vysočině, litr Naturalu 95 vyjde v obou regionech v průměru na 32,91 koruny. V Praze tak za týden zdražil průměrně o haléř, na Vysočině o pět haléřů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. lednu.

Nejdražší nafta se prodává na Vysočině, a to za 32,73 koruny za litr, v hlavním městě je o 15 haléřů levnější. Přes 32 korun platí za diesel ještě motoristé v Praze a v Plzeňském, Středočeském, Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Naopak nejlevnější benzin je v Karlovarském kraji, litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 31,89 koruny. To je dokonce o haléř méně než před týdnem.

Spojené státy vyslaly na východ Sýrie experty na průzkum ropných polí

Blízký a Střední východ

V jižních Čechách je natural o tři haléře dražší než v Karlovarském kraji, litr stojí 31,93 koruny. Ve všech ostatních krajích stojí litr benzinu přes 32 korun. V Jihočeském kraji jsou nejnižší ceny nafty, litr tam řidiči koupí za průměrných 31,61 koruny. To je o pět haléřů více než před týdnem.

Ceny ropy nejnižší za více než měsíc

Po eskalaci íránsko-amerických vztahů po zabití íránského generála Kásima Sulejmáního vzrostla cena ropy, ceny pohonných hmot v Česku nicméně reagují se zpožděním několika týdnů. Tato reakce tedy pravděpodobně teprve přijde, což znamená, že ceny pohonných hmot by mohly růst i v příštích týdnech.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy.

Napětí kolem Íránu však následně rychle opadlo, a ceny ropy dokonce ve středu klesly na více než měsíční minimum.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SEČ ztrácela 1,15 procenta na 63,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,18 procenta na 57,54 dolaru za barel.

Ceny reagovaly především na zprávu amerického úřadu pro energetické informace EIA, že těžba ropy ve Spojených státech dosáhla v minulém týdnu rekordní výše 13 milionů barelů denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám