Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, jen na Vysočině zdražil benzin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál mírně zlevňovaly. Cena benzinu Natural 95 od minulé středy klesla o šest haléřů na průměrných 32,05 koruny za litr. Litr nafty průměrně zlevnil o čtyři haléře na 31,67 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Natural 95 zdražoval v Česku od poloviny dubna do počátku června, od té doby se jeho průměrná cena postupně snižuje. Cena dieselu rostla do počátku října, kdy se dostala nad 32 Kč za litr. V posledních dvou měsících klesá.

Nejdražší pohonné hmoty už nejsou v Praze, ale na Vysočině. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 tam za týden zdražil o osm haléřů, a řidiči tak natankují v průměru za 32,66 koruny.

Naopak průměrná cena litru nafty se v tomto kraji za týden snížila o devět haléřů na 32,30 korun. I tak jde o nejvyšší cenu v republice.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 11. prosinci

V Praze benzin Natural 95 zlevnil o pět haléřů na průměrných 32,56 koruny za litr a nafta o čtyři haléře na 32,20 koruny za litr.

Naopak nejlevněji natankují řidiči v Karlovarském kraji. Cena litru benzinu tam klesla od minulé středy o 12 haléřů na 31,53 koruny. Litr nafty zlevnil o šest haléřů na 31,19 koruny.

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Ekonomika

Ceny ropy začaly ve středu znovu růst. Severomořská ropa Brent krátce po 18:30 středoevropského času přidávala zhruba 0,1 procenta na 64,33 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,3 procenta na 59,21 dolaru za barel.

Podle agentury Reuters je to důsledkem nedávné dohody producentských států o dalším útlumu těžby v příštím roce. Výhled poptávky nicméně zamlžují americko-čínské obchodní spory.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli, že v prvním čtvrtletí příštího roku sníží svou celkovou těžbu o dalších 500 tisíc barelů denně.

Trhy ale znervózňuje blížící se 15. prosinec, kdy by měla vstoupit v platnost nová vlna amerických cel na čínský dovoz.

Reklama

Související články

Benzin i nafta v Česku nepatrně zlevnily

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Litr benzinu Natural 95 byl ve středu oproti minulému týdnu o tři haléře levnější, když...

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem se ve čtvrtek shodl, že doporučí rozsáhlejší snížení těžby...

Výběr článků

Načítám