Hlavní obsah

Pohonné hmoty už osmý týden zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzín a nafta u čerpacích stanic v Česku zlevnily osmý týden v řadě. Průměrná cena benzínu Natural 95 klesla za týden o 25 haléřů na 31,70 koruny za litr. Nafta zlevnila o 31 haléřů na 32,23 koruny za litr, vyplývá z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 2. lednu

Článek

Nejdražší paliva z celého Česka zůstávají nadále v Praze, kde za benzín řidiči zaplatí v průměru 32,84 koruny za litr a za naftu 33,09 koruny za litr. V žádném jiném kraji nestojí litr dieselu více než 33 korun.

Naopak nejlevněji vyjdou pohonné hmoty v Jihočeském kraji. Tamní čerpací stanice prodávají benzín v průměru za 31 Kč za litr. Naftu tam lze pořídit za 31,50 Kč.

Nafta je dražší než benzín od začátku loňského listopadu, předtím tomu tak bylo naposledy v březnu 2015.

„Pohonné hmoty dělají hned zkraje roku řidičům radost. Dále citelně zlevňují, a navazují tak na trend sklonku roku minulého. Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích, způsobený nyní zejména obavou z letošního citelného zpomalení americké a potažmo světové ekonomiky,” komentoval hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Takové zpomalení by podle něj trvaleji oslabilo poptávku po ropě a působilo tudíž ve směru jejího dalšího zlevňování.

„V dalším týdnu budou pohonné hmoty dále zlevňovat, i když pomalejším tempem než v uplynulých sedmi dnech. Ceny jak benzínu, tak nafty poklesnou o dalších patnáct až dvacet haléřů na litr,” odhadl ekonom.

Reklama

Související články

Katar opustí ropný kartel OPEC

Na ropu bohatý Katar oznámil, že od příštího roku opustí Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Státní ropná společnost Qaatar Petroleum to uvedla v pondělí...

Výběr článků

Načítám