Hlavní obsah

Pohonné hmoty jsou nejdražší od loňského března

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku za uplynulý týden vystoupaly na nejvyšší úroveň od loňského března. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 31,34 koruny za litr a nafta o dva haléře na 29,57 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Článek

Pohonné hmoty v Česku zdražují vytrvale zhruba od poloviny ledna. Předtím dlouho v druhém pololetí loňského roku ceny paliv vesměs stagnovaly.

Nejlevnější byly za poslední rok pohonné hmoty loni v květnu. Od té doby se cena Naturalu 95 zvedla téměř o šest korun a cena nafty skoro o čtyři koruny.

Nižší daň z nafty se na pumpách moc neprojevila

Ekonomika

Nejlevnější paliva v Česku aktuálně natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde se litr benzinu v průměru prodává za 31,06 koruny a litr nafty za 29,16 koruny. Naopak nejdražší pohonné hmoty nadále nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 31,77 koruny a litr nafty 30,23 koruny.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 7. dubnu

Zdražování se zřejmě brzy zastaví

Ceny ropy ve středu dále mírně rostly. Přispěl tomu výhled na oživení světové ekonomiky. Výraznějšímu zpevňování cen suroviny brání zpráva o nárůstu amerických zásob benzinu a obavy z nárůstu počtů nově nakažených koronavirem a oslabení poptávky po ropě.

Ropa po obnovení provozu v Suezském průplavu zlevňuje

Ekonomika

Kolem 19:30 SELČ cena severomořské ropy Brent připisovala 0,2 procenta na 62,88 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu stoupala o 0,2 procenta na 59,46 dolaru za barel.

Na začátku roku se ceny ropy Brent pohybovaly kolem 50 dolarů za barel. Letos v březnu však překonal i hranici 70 dolarů.

„V nejbližším týdnu očekáváme stagnaci cen benzínu i nafty. Ve druhé polovině dubna může přijít i mírné zlevnění. Cena ropy Brent poklesla od poloviny března ze 70 na současných 63 dolarů za barel. Česká koruna vůči americkému dolaru v uplynulých týdnech posiluje, což zlevňuje dovážené komodity,” dodal k tomu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Reklama

Související články

Paliva v Česku pokračují ve zdražování

Ceny pohonných hmot v Česku znovu vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o deset haléřů na průměrných 31,27 Kč/l. Litr nafty se...

Výběr článků

Načítám