Hlavní obsah

Pohonné hmoty dále zlevňují. Před rokem stál litr skoro o pět korun víc

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 27,79 koruny, což je o sedm haléřů méně než před týdnem. Nafta zlevnila o 13 haléřů na průměrných 27,16 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Paliva jsou aktuálně zhruba o 4,60 koruny na litru levnější než před rokem.

Nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí v průměru 28,61 koruny. Za týden tak zlevnil o jeden haléř. Za více než 28 korun za litr tankují řidiči Natural 95 ještě ve Středočeském kraji a v Kraji Vysočina.

Litr nafty řidiči v hlavním městě natankují za 28,21 koruny. Od minulého týdne tak litr nafty zlevnil o 11 haléřů. Nikde jinde v České republice její cena nepřekročila 28 korun za litr.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty načerpají řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu vychází v průměru na 27,32 koruny. Litr nafty tam prodávají za 26,68 koruny.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 16. září

Ceny ropy ve středu rostly o více než tři procenta. Přispěl k tomu nečekaný pokles zásob ve Spojených státech a hurikán Sally, kvůli kterému byla přerušena část těžby v Mexickém zálivu.

Bouře Sally zabíjela v Alabamě

Amerika

Kolem 17:50 SELČ cena severomořské ropy Brent stoupla o 3,7 procenta na 42,01 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 4,1 procenta na 39,84 dolaru za barel.

Ceny ropy tento měsíc klesaly kvůli rostoucímu počtu nových případů nemoci covid-19 a obavám o další vývoj poptávky. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i Mezinárodní agentura pro energii (IEA) také tento týden snížily výhled poptávky po ropě.

Ve čtvrtek se schází monitorovací výbor skupiny OPEC+, která zahrnuje ropný kartel OPEC a další přední těžaře ropy v čele s Ruskem. Cílem setkání je přezkum současné dohody o těžbě. Neočekává se, že by ministři doporučili skupině další omezení těžby, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Benzin a nafta pokračují ve zlevňování

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne znovu zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za...

Výběr článků

Načítám