Hlavní obsah

Podpora v nezaměstnanosti by se mohla zvýšit, uvedla Maláčová

Česko bude muset zvýšit dočasně podporu v nezaměstnanosti kvůli dopadům koronavirové krize. Po pátečním jednání zástupců vlády s částí Národní ekonomické rady (NERV) to v České televizi řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní jsou nyní tři scénáře navýšení podpory a nejvyšší varianta činí 500 korun na den, tedy 15 000 korun za měsíc. Minimální mzda je pro letošek 14 600 korun.

Foto: ČTK

Jana Maláčová

Článek

„Budeme muset jít cestou dočasného zvýšení podpory v nezaměstnanosti, abychom zachránili ekonomiku a abychom zachránili lidi, kteří dělali všechno správně, abychom je po zásluze nepotrestali,“ uvedla Maláčová.

Nezaměstnanost v Česku se v dubnu zvedla z březnových 3,0 procenta na 3,4 procenta. Úřady práce evidovaly 254 040 uchazečů o práci. Podle dnešních údajů ministerstva bylo ke 14. květnu zájemců o práci 261 777. Nezaměstnanost dosahovala 3,5 procenta.

Vláda může rozpočet pro 2021 předložit o měsíc později

Domácí

Ministerstvo v podkladech ke kurzarbeitovému programu Antivirus uvedlo, že očekává případné zvýšení kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Nezaměstnanost by se tedy pohybovala kolem osmi procent.

Podpora se lidem do 50 let vyplácí za určitých podmínek pět měsíců, lidem od 50 do 55 let osm měsíců a lidem nad 55 let 11 měsíců. Částka se u zaměstnanců stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední dva roky, u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) z vyměřovacího základu. První dva měsíce se vyplácí 65 procent, další dva měsíce 50 procent a ve zbytku času 45 procent. Pokud člověk odejde z práce bez vážného důvodu sám, nebo „na dohodu“, dostává 45 procent.

Firmy si budou moci odložit sociální odvody, schválili poslanci

Domácí

Pokud nemůže pracovník výši příjmu bez svého zavinění doložit, počítá se částka z průměrné mzdy v ČR za první tři čtvrtletí předchozího roku. Loni to bylo 33 429 korun. Za první dva měsíce podpora odpovídá 0,15násobku, za další dva 0,12násobku a ve zbytku 0,11násobku průměrné mzdy. Nejnižší částka tak je 3677 korun. Maximální podpora může dosahovat 0,58násobku průměrné mzdy, letos tedy 19 389 korun. Při rekvalifikaci je to pak 0,65násobku, tedy 21 729 korun za měsíc.

Podle Maláčové průměrná podpora činí asi 8500 korun. „Bylo by nešťastné, kdybychom měli statisíce lidí v takto nízkých částkách,” uvedla ministryně. Poukázala na to, že českou ekonomiku táhne spotřeba. Pokud by lidé neměli peníze, neutráceli by.

Dubnový schodek rozpočtu je nejhorší v dějinách Česka

Ekonomika

Šéfka resortu práce zmínila tři scénáře navýšení. Oznámila jen nejvyšší verzi, podle které by denní podpora dosahovala 500 korun. Maláčová podotkla, že takovou částku dostávají nyní při zavření provozů živnostníci. „Je velmi složité vysvětlit pak statisícům lidí, kteří přijdou o práci nezaviněně kvůli viru, že musí přežít za polovičku,” dodala ministryně.

Odbory nastavení podpor dlouhodobě kritizují. Na výši částek začaly poukazovat znovu před pár týdny kvůli koronavirové krizi. S dočasným zvýšením minimální částky navrhuje i část členů NERV. Návrh údajně nemá příliš podporu ve vládě. Už nyní zaměstnavatelům chybějí pracovníci s nízkou kvalifikací.

Vláda slíbila nalít do ekonomiky přes bilion. Dala jen 21 miliard

Koronavirus

Letos za první čtvrtletí se na podporách v nezaměstnanosti vydalo 2,46 miliardy korun. Rozpočet pro letošek počítá s částkou 7,6 miliardy. Loni úřady vyplatily 8,1 miliardy.

Podle ministerstva práce budou ekonomické dopady záviset na tom, kolik lidí a jak dlouho skutečně bude bez práce. Při půlročním navýšení nezaměstnanosti o pět procentních bodů - tedy zhruba na osm procent - by státní rozpočet na daních, odvodech a vyplacených podporách přišel o 44 miliard korun, spočítalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám