Hlavní obsah

Podniky si budou moci vybrat dodavatele plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S největší pravděpodobností od počátku nového roku si budou moci velké podniky vybrat svého dodavatele zemního plynu. Rozhodla o to ve čtvrtek Sněmovna, když schválila novelu energetického zákona.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

 Od roku 2006 by měl být liberalizován i celý trh s elektřinou s výjimkou domácností; ke konci roku 2006 by se pak měl uvolnit trh i pro ně. Trh se zemním plynem bude otevřen od roku 2007.

Novela zvyšuje konkurenci na energetických trzích a posiluje postavení spotřebitele právě tím, že zavádí možnost výběru dodavatele. Ačkoli má konkurence přinést pokles cen, při otevírání trhu s energiemi to příliš neplatí. Například v Německu, které už trh s elektřinou liberalizovalo, sice cena poklesla, ale po dvou letech cenové stability je elektřina rok od roku dražší. Norma přijata se zpožděním

Zákon však bylo nezbytné přijmout. Norma totiž měla být schválena již před květnovým vstupem do unie.

"Dojde k rychlejšímu otevření trhu s plynem a většímu zprůhlednění celého trhu. To znamená, že budou odděleny přenos, distribuce, výroba, obchod a služby," řekl novinářům zpravodaj předlohy Oldřich Vojíř (ODS). Dodal ale, že část finančních prostředků, která bude vyčleněna na tento proces, se promítne do cen energie. "Bude pak záležet na trhu, jakým způsobem vstřebá tuto cenu," řekl.

Novela kromě nového harmonogramu zavádí pojem dodavatel poslední instance. Ten bude povinně dodávat za regulované ceny těm odběratelům, kteří nebudou mít například zájem využít možnosti výběru dodavatele. Systém by tak měl vytvořit záchrannou síť pro malé podniky a domácnosti.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo aktualizaci zákona především kvůli novelám dvou energetických směrnic Evropské unie z minulého roku. Liberalizace trhu s energiemi v Evropě trvá několik let. Některé státy, například Rakousko nebo Německo, již trh otevřely na sto procent. Nejzazší termín pro otevření trhů je podle evropských směrnic polovina roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám