Hlavní obsah

Podniky masově zkracují pracovní dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Firem, které kvůli hospodářským a obchodním problémům žádají úřady práce o zkrácení pracovní doby pro své zaměstnance v důsledku ekonomických problémů, přibývá v Česku každý měsíc doslova skokem.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„V lednu šlo v celém Jihočeském kraji o 15 firem a omezení pracovní doby se týkalo zhruba 110 zaměstnanců. V únoru už to bylo 18 firem a 1100 zaměstnanců a v březnu 31 firem a přibližně 2000 zaměstnanců,“ uvedl zástupce ředitele Úřadu práce v Českých Budějovicích Vladimír Brablec.

Zaměstnavatelům, kteří doloží, že omezení pracovní doby je nutným řešením hospodářských problémů, podle zjištění Práva úřady práce vždy vyhoví. „Nejčastěji jde o žádost o zkrácení pracovní doby o jeden až dva dny v týdnu, kdy zaměstnanci zůstávají doma a pobírají 60 procent mzdy. Firmy své závazky dodržují,“ poznamenal Brablec.

Ne vždy ovšem mají úřady práce o změnách pracovní doby přehled. Pokud je ve firmě odborová organizace, nemusí v případě jejího souhlasu nebo její iniciativy vedení zkrácení práce hlásit.

Méně se pracuje i v Plzeňském kraji či na Olomoucku

V Plzni od počátku roku omezilo výrobu minimálně 31 firem s celkem 2770 zaměstnanci. „Ve skutečnosti jich může být daleko víc, protože my rozhodujeme jen v těch případech, kdy společnost nemá odborovou organizaci,“ řekla Právu Magdalena Čadová z plzeňského úřadu práce. Nakolik kde zkrátili pracovní dobu, neví. „Nepřísluší nám, abychom to zkoumali,“ dodala Čadová.

„Nesledujeme, jak zaměstnavatelé rozvrhnou pracovní dobu svých pracovníků. A to ani v případech, kdy mají povoleno vyplácet náhradní mzdu ve výši 60 procent. Například na Olomoucku už bylo vydáno 21 takových povolení, která se týkají 1400 zaměstnanců,“ uvedl v úterý analytik Úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník.

Také na Blanensku mají v některých výrobních podnicích zkrácenou pracovní dobu, aby se vyhnuli propouštění. „Nemáme však povolení od zaměstnavatelů sdělovat o nich žádné informace,“ řekl Právu Jiří Dvořák z blanenského úřadu práce

Přibývá však i stížností zaměstnanců na nedodržování pracovní doby zaměstnavatelem. Ty řeší Státní úřad inspekce práce. „Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Opavě zaznamenal letos doposud 311 podnětů podaných občany vůči zaměstnavatelům. Z tohoto počtu bylo 38 podnětů zaměřeno na nedodržování pracovní doby,“ uvedla Ivona Foltisová z kanceláře generálního inspektora.

„Firmy nutily zaměstnance podepisovat dodatky smluv zkracující pracovní týden z pěti na čtyřdenní. Lidé to ve strachu o ztrátu zaměstnání podepisovali,“ uvedl předseda Asociace samostatných odborů v Liberci Milan Šubrt.

Právě v Libereckém kraji se přitom délka pracovního týdne od začátku roku proměnila. V lednu naprostá většina firem vyrábějící pro automobilový průmysl sáhla kvůli poklesu zakázek k částečné zaměstnanosti a týdně vyráběla jen několik dní. Nyní firmy naopak pracovní týden prodlužují. „Šrotovné v Německu zabralo a firmám vyrábějící automobilové součástky chybějí pracovníci na sobotní směny a přesčasy,“ vysvětluje Šubrt.

Tento trend potvrdila i ředitelka Úřadu práce v České Lípě Zdeňka Cibulková. „Některým firmám v našem regionu se podařilo navýšit počet zakázek. Například společnost Johnson Controls už nabízí dvě stovky pracovních míst pro třísměnný provoz,“ uvedla  Cibulková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám