Hlavní obsah

Podnikatelům a živnostníkům stoupnou odvody

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), tedy podnikatelé a živnostníci, budou muset příští rok platit minimálně o 55 korun měsíčně více na zálohách na zdravotní a sociální pojištění. Minimální měsíční zálohy stoupnou u sociálního pojištění o 29 korun na 1972 korun a u zdravotního pojištění o 26 korun na 1823 korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Minimální měsíční zálohy na povinné pojistné pro OSVČ se vypočítávají z průměrné mzdy stanovené ministerstvem práce a sociálních věcí. A to stanovilo pro příští rok průměrnou mzdu na 27 006 korun. U zdravotního pojištění činí měsíční záloha 13,5 procenta z poloviny průměrné mzdy a u sociálního pojištění 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy, uvedla Gabriela Ivanco z poradenské společnosti Mazars.

OSVČ na hlavní činnost musejí každý měsíc platit měsíční zálohy na povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění. Výše zálohy závisí na zisku v minulém roce, vždy však musí být u hlavní činnosti placena alespoň minimální záloha. Zaměstnanec, důchodce nebo student přivydělávající si během roku jako živnostník měsíční zálohy neplatí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

OSVČ vykonávající hlavní činnost platí během roku měsíční zálohy na zdravotní pojištění do osmého dne následujícího měsíce a na sociální pojištění do 20. dne následujícího měsíce. Ta za celý rok 2016 musí být na zdravotním pojištění 21 875 Kč a na sociálním pojištění 23 660 Kč.

Na rozdíl od daně z příjmu fyzických osob, kdy při nízkému zisku nemusejí OSVČ díky uplatnění daňových slev a daňových odpočtů platit nic, na sociální a zdravotní pojištění musejí i při velmi nízkém zisku nebo ztrátě pojistné zaplatit.

Reklama

Výběr článků

Načítám