Hlavní obsah

Podnikatelé budou moci požádat o odklad šesti nájmů

Novinky, bož

Vláda chce podnikatelům umožnit odklad šesti nájmů, pokud jim znemožnila činnost svým nařízením proti šíření Covid-19. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pondělí oznámil ministry průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Zavřené jsou například restaurace nebo kina. Přípravou zákona je pověřen právě Havlíček společně s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček po čtvrtečním jednání vlády.

Článek

Zákonná norma má umožnit odklad splátek nájemného za šest měsíců. Týká se to tedy ještě zářijového nájmu.

„Nájemné bude následně možné rozložit do 24 měsíců, a to u firem, podnikatelů a živnostníků, kterým jsme znemožnili fungování vládním nařízením, které jsme vydali před 14 dny. Jinými slovy jde o ty, kteří byli nuceni uzavřít své provozovny,“ upřesnil Havlíček.

Návrh na kurzarbeit se mění, příspěvky budou dvojího typu

Koronavirus

„Vycházeli jsme z německého modelu, který toto umožňuje. Firmy, které v Německu prokazatelně doloží, že se dostaly do neschopnosti splácet vlivem koronaviru, mohou v Německu svého pronajímatele požádat o odložení nájemného na tři měsíce,“ dodal. Vláda toto opatření hodlá zpracovat do podoby zákona v následujících dnech.

Vláda také pro silniční dopravce odložila platbu silniční daně a platbu mýta. Havlíček dále oznámil navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury ze 106,5 miliardy na 113 miliard. „V době krize budeme navyšovat investice do infrastruktury, abychom uchovali stavební produkci a pracovní sílu navázanou na stavebnictví,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát chce na mzdu přispět jen do 24 800 korun

Stát plánuje přispět na mzdu v zavřených provozech nejvýše 24 800 korun, při poklesu poptávky nejvýš 9300 korun a při výpadku surovin 12 400 korun. Z částek by...

Výběr článků

Načítám