Hlavní obsah

Podnikatelé akceptují jen paušální, nikoli minimální daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatelé by akceptovali maximálně paušální, nikoli minimální daň, se kterou počítá vládní reforma veřejných financí. Minimální daň, kdy platí všechny podniky stejnou částku, není podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka ve světě obvyklá.

Foto: Josef Sekyra
Článek

Běžná je paušální daň, kdy finanční úřady drobným firmám vyměřují daň ve výši odpovídající příjmům podniku podobné velikosti v konkrétním oboru, vysvětlil. Podle Drábka se reforma nezaměřuje na zaměstnance, jak tvrdí odbory, ale naopak stále více na podnikatele.

Například vyšší odvody zdravotního a sociálního pojištění pro živnostníky mohou řadu lidí odradit od podnikání. Přitom i bez reformy bude podle Drábka třetina živnostníků ohrožena vysokou konkurencí po vstupu do EU. Místo toho, aby reforma podporovala tuto nejrizikovější skupinu podnikatelů, existenci drobných živností ohrožuje, řekl Drábek.

Chtějí rychlejší pokles daně z příjmu

Podnikatelé požadují rychlejší pokles daně z příjmu. Zatímco vláda chce, aby daň klesla během tří let ze současných 31 na 24 procent, komora chce okamžité snížení daně z příjmu právnických osob na 25 procent. Stát také musí zachovat stávající odečitatelné položky.

Komora se domnívá, že při postupném snižování daně z příjmu uteče řada firem za nižším zdaněním na Slovensko, kde bude od příštího roku 19procentní daň. Reforma také vůbec nepočítá se sbližováním sazeb DPH. Zásadnější škrty musí stát podle něho přijmout také na výdajové stránce rozpočtů. Podnikatelé jsou proti majetkovým přiznáním, či převodu výplat nemocenských dávek na zaměstnavatele.

Zásadní problém: reforma zhoršuje podnikatelské prostředí

Zásadním problémem reformy je podle nich to, že neobsahuje opatření, která by podporovala růst ekonomiky, a naopak české podnikatelské prostředí ještě zhoršuje. Drábek bude o reformě ještě ve čtvrtek jednat s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Velké šance na prosazení zájmů podnikatelů však nevidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám