Hlavní obsah

Podle analytiků je nejdelší recese v ČR u konce

– Praha

Úterní údaje o vývoji ekonomiky za první čtvrtletí jsou sice velmi negativní, struktura vývoje ovšem naznačuje postupné oživování ekonomiky. Vyplývá to z vyjádření několika analytiků k úterním údajům Českého statistického úřadu, že ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku klesla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První čtvrtletí ale bylo podle oslovených analytiků nich posledním v nejdelší recesi v historii ČR, která trvá už rok a půl. Ve druhém čtvrtletí by měla podle jejich odhadů mezičtvrtletně růst. Proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 se hrubý domácí produkt (HDP) snížil meziročně o 2,2 procenta. Ekonomika ČR klesá již šest čtvrtletí v řadě.[celá zpráva]

„Jakkoli vypadá výsledek hrozivě, podle nás dávají výsledky HDP za první čtvrtletí po dlouhé době důvod k optimismu. Nárůst spotřeby domácností navzdory zvýšení DPH interpretujeme jako cyklický obrat české ekonomiky,“ informoval Novinky analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že recese tuzemské ekonomiky je jednou z nejhorších v Evropě. Na druhou stranu tento vývoj podle něj vedl k řadě ozdravných procesů v ekonomice, jako například ke zvýšení podílů zkrácených pracovních úvazků, což snižuje nezaměstnanost. „Celkově věřím, že česká ekonomika již prošla bodem zlomu a od druhého kvartálu v ní uvidíme mezičtvrtletní růst. Vysoký propad ze začátku roku ovšem dává tušit, že celoroční změna HDP bude i letos záporná.“.

Analytik: Pokles ekonomiky je relativně hluboký

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je však pokles české ekonomiky  hluboký, upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Horší meziroční pokles HDP mají pouze Řecko (-5,3 procenta), Kypr (-4,1 procenta), Portugalsko (-3,9 procenta) a Itálie (-2,3 procenta). Sousední země si podle Marka vedou o poznání lépe. V mírné recesi zůstává Maďarsko (-0,3 procenta), polská a slovenská ekonomika však stále rostou (o 0,4 procenta a o 0,9 procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám