Hlavní obsah

Podepsáno. Křetínského EPH koupil elektrárny Uniperu ve Francii

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získá elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii. Ve čtvrtek byly podepsány všechny související smlouvy, sdělil mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

EPH přebere od Uniperu všechna jeho aktiva, mimo jiné společnost zabývající se prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne a větrné a solární elektrárny. Exkluzivitu na jednání s Uniperem získal Křetínského holding loni v prosinci.

Cenu mluvčí nespecifikoval. Obě strany už podle něj také získaly všechna potřebná schválení od státních a regulačních orgánů.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Křetínský se většinovým vlastníkem EPH stal předloni, nyní drží 94 procent akcií holdingu.

Křetínský je podle časopisu Forbes pátý nejbohatší Čech s majetkem 59 miliard korun. Vedle energetiky podniká i v realitách, maloobchodě či médiích. Vystudovaný právník je také spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha.

Reklama

Výběr článků

Načítám