Hlavní obsah

Počet připojištěných na penzi se přiblížil třem miliónům

– PRAHA

Počet osob s penzijním připojištěním loni stoupl o 224 000 na necelé tři milióny lidí. Penzijní připojištění tak má více než čtvrtina obyvatel ČR, vyplývá z úterních údajů ministesrtva financí.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.4.2018 Parciální trolejbusy DPO. Vozovna trolejbusů na Sokolské třídě v Ostravě

Článek

"Je dobré, že si čím dál tím více lidí uvědomuje svou spoluodpovědnost za zajištění penze. Důležité je především to, že roste příspěvek účastníků a dochází tak k budování reálných úspor, které bude možno použít pro zvýšení vyplácených důchodů," řekl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Ministerstvo chce podle něj výrazněji zapojit zaměstnavatele. V připravované novele zákona o dani z příjmu proto hodlá zvýšit limity pro daňově uznatelné příspěvky

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

K zájmu o připojištění přispívá také prohlubující se spolupráce se zaměstnavateli, kteří stále častěji volí příspěvek jako důležitou formu zaměstnaneckých výhod, souhlasil ředitel Penzijního fondu Credit Suisse Life and Pensions Petr Žaluda. Počet klientů penzijních fondů by měl v příštích letech překročit tři miliony, ale další nárůst počtu klientů bude podle fondů záviset hlavně na vývoji penzijní reformy. "Trh je nasycený. Pokud nedojde k nějaké legislativní změně, měl by se počet účastníků penzijního připojištění ustálit nad třemi miliony," míní ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Ivo Foltýn.

Příspěvky na penzijní připojištění zaměstnanců jsou nyní daňově uznatelným nákladem podniku až do tří procent z hrubé mzdy. Jak u zaměstnavatele, tak u zaměstnance příspěvek nepodléhá platbám sociálního ani zdravotního pojištění. Navíc pro zaměstnance je osvobozen od daně z příjmů do pěti procent vyměřovacího základu.

Anketa

Sjednali jste si penzijní připojištění?
ano
74 %
ne, ale chystám se
12,5 %
zvažuji to
3,6 %
ne, nechci
9,9 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám