Hlavní obsah

Počet osobních bankrotů je rekordní

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu bylo vyhlášeno 2148 osobních bankrotů, o 46 více než v červenci a vůbec nejvíce od roku 2008, kdy začal platit stávající insolvenční zákon. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. Za nárůstem podle firmy stojí červnová novela zákona, která zmírnila podmínky oddlužení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu osobních bankrotů

Článek

Rekordní byl v srpnu i počet bankrotů podnikatelů, fyzických osob - 923. Firemních bankrotů bylo minulý měsíc 53, o jeden méně než v červenci. Pro firmy se na rozdíl od fyzických osob pravidla neměnila.

„V důsledku zmírnění podmínek pro oddlužení se počet osobních bankrotů zvedl přibližně dvojnásobně. V nejbližší budoucnosti očekáváme, že se počet v zásadě stabilizuje na této nebo vyšší úrovni,“ řekla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Nejvíce osobních bankrotů bylo v srpnu vyhlášeno v Jihomoravském kraji (278), v Moravskoslezském kraji (253) a ve Středočeském kraji (230). Nejméně naopak na Vysočině (71), v Jihočeském kraji (79) a Karlovarském kraji (86).

Měkčí podmínky

Za posledních dvanáct měsíců bylo vyhlášeno 14 717 osobních bankrotů, o 2 260 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 16 690 návrhů na osobní bankrot, meziročně o 3 402 více. Počet osobních bankrotů se meziročně zvýšil o 18 procent, zatímco počet návrhů na osobní bankrot se zvýšil o 26 procent.

V červnu začala platit novela insolvenčního zákona, která lidem výrazně zvýšila šance na oddlužení a minimálně dočasnou záchranu před exekucí. Lidem s nízkými příjmy stačí měsíčně platit poplatky kolem 1 100 korun pro insolvenčního správce a stejnou částku posílat věřitelům. Za pět let to znamená necelých 65 tisíc korun.

Správně by měl dlužník nakonec splatit alespoň 30 procent dluhu, jako tomu bylo dřív, nově ale soud může zbývající částku odpustit, pokud vyhodnotí, že se člověk „poctivě snažil splácet”. Pro důchodce a invalidy začala platit rychlejší verze oddlužení, místo dosavadních pěti let se mohou dluhů zbavit za tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám