Hlavní obsah

Po zdražení Česká pošta přidá zaměstnancům

Novinky, tov

Česká pošta letos navýší zaměstnancům tarifní mzdy o 7,1 procenta. Dohodla se na tom s většinou odborářů, informoval ve čtvrtek mluvčí pošty Matyáš Vitík. Pošta přitom od února dál zvedá ceny za doručení dopisů a těžších zásilek.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Za poslední tři roky tarifní mzdy vzrostly v průměru o 15 procent v celkovém objemu 2,5 miliardy korun. V únoru a březnu pošťáci navíc dostanou odměny.

„Každému zaměstnanci s tarifní mzdou garantujeme minimální navýšení měsíčních tarifních a výkonových mezd od dubna o 1200 korun,” řekl generální ředitel České pošty Martin Elkán. Další nárůst příjmu zaměstnanců podle něj bude možný ve chvíli, kdy stát navýší částku úhrady nákladů za univerzální službu.

Zdražování

Pošta přitom od února dál zvedne ceny. Cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů zvýší o tři koruny na 19 korun. Cena doporučeného psaní vzroste o šest korun na 44 korun. Balíky o hmotnosti do dvou kilogramů nezdraží, zvýší se ale ceny u výrazně těžších zásilek. U balíku o hmotnosti 20 kilo je zdražení téměř 40 korun. [celá zpráva]

Pošta se v poslední době potýká s nedostatkem zaměstnanců a brigádníků, mimo jiné doručovatelů či řidičů. V období před Vánoci ale i začátkem ledna přitom nabíralo doručování zásilek zpoždění.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám