Hlavní obsah

Po zavedení eura zkrachují na Slovensku směnárny

Právo, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Ze slovenských měst postupně mizí směnárny. Souvisí to s nadcházejícím zavedením eura, protože doposud 70 až 80 procent obratu směnáren představovala výměna slovenských korun za eura a naopak.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Zavedení eura na Slovensku bude znamenat zánik většiny tamních směnáren.

Článek

"Lidé si nebudou měnit eura před cestou do zahraničí, protože budou mít na svých účtech a v peněženkách euro. Turisté ze zemí, kde se platí eurem si nebudou měnit peníze, protože mohou platit měnou, kterou budou mít v peněženkách," řekl Právu majitel směnárny v Bratislavě.

Sklíčeně konstatoval, že od prvního ledna 2009 vypověděl nájemní smlouvu na prostory v budově hypermarketu. "Musím se poohlédnout po jiném byznysu," dodal.

V posledních měsících roku 2008 pocítily směnárny úbytek klientů, protože Slováci pracující v zahraničí eura už nevyměňovali na koruny a ponechali si eura na příští rok, kdy budou platit i na Slovensku.

"Mohou přežít pouze směnárny v centru velkých měst a v turistických střediscích. Bude se ještě obchodovat s českou korunou, americkým dolarem, britskou librou nebo maďarským forintem. Tyto měny však tvoří menší objem obratu, takže přežijí jen někteří," říká další majitel směnárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám