Hlavní obsah

Po Opelu stávkuje kvůli propouštění i Volkswagen

FRANKFURT

Zaměstnanci německé automobilky Volkswagen začali v pátek stávkovat proti plánovanému propouštění a zmrazení mezd. Práci přerušili zaměstnanci ve třech závodech automobilky. Nechtějí přijít o práci a navíc si představují, že by jejich mzdy měly příští rok vzrůst o 2,2 procenta. Před dvěma týdny stávkovali z podobných důvodů i zaměstnanci v Opelu.

Foto: Jan Herbert Fuchs

Sólisté Radek Krejčí, Martin Šrejma a Monika Sommerová.

Článek

Vedení Volkswagenu nechce o růstu mezd ani slyšet. Navrhuje, že platy na dva roky zmrazí, v opačném případě musí přijít masivní propouštění. Ani s tím ale odbory nesouhlasí. Obě strany se měly dohodnout už do čtvrtka, ale nestalo se tak. I přesto, že se ten den sešly už popáté. 

Po neúspěšném jednání práci přerušily podniky v Hannoveru, Kasselu a Brunswicku. Právě v Hannoveru, kde probíhají jednání ve čtvrtek demonstrovaly v ulicích asi čtyři tisíce lidí. 

Automobilka v Německu zaměstnává asi 176 400 lidí, z nichž asi sto tisíc připadá na šest továren v západní části Německa. Tam chce také podnik prosadit nejvíce změn. "Mohu vám říci, že Volkswagen v jednáních ještě z žádných svých pozic neustoupil," uvedl hlavní vyjednavač odborů během přestávky, kdy se sešel s protestujícími zaměstnanci.

Volkswagen je už druhá automobilka v tomto měsíci, která řeší podobné problémy. Před dvěma týdny stávkovali zaměstnanci firmy Opel, majitel firmy, americký koncern General Motors tu také hodlá propouštět. restrukturalizace se dotkne asi deseti tisíc pracovních míst. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám