Hlavní obsah

Po 17 letech sporů se EU a USA dohodly. Už nejsou ve při o Boeing a Airbus

Novinky, ČTK, bož

Evropská unie a Spojené státy už nejsou ve při kolem subvencování výroby letadel Airbus a Boeing. Obě strany na sebe v dlouholetém sporu uvalily cla. Nyní se konečně domluvily na ukončení sporu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Šéfka EK von der Leyenová s americkým prezidentem Bidenem

Článek

„Toto jednání začalo průlomem ohledně letadel. Tím skutečně otevíráme novou kapitolu v našich vztazích, protože u (výroby) letadel přecházíme od sporu ke spolupráci. Po 17 letech sporů,” prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová před setkáním s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Podle zdrojů agentury Bloomberg se obě strany v noci dohodly na pětiletém příměří.

EU a USA se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Airbus a Boeing.

U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Francie, Německo a Španělsko se domluvily na vývoji bojového letounu FCAS, má nahradit eurofighter

Evropa

Spojené státy v roce 2019 v odvetě za státní podporu pro evropského výrobce letadel Airbus uvalily cla na evropské zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (přes 157 miliard korun) ročně.

EU pak loni kvůli subvencím pro Boeing zavedla cla na americké zboží v hodnotě čtyř miliard dolarů (84 miliard korun) ročně.

Letos v březnu se obě strany ve snaze urovnat spor dohodly, že do července výběr cel pozastaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Airbus chystá velkou reorganizaci výroby

Evropský výrobce letadel Airbus spustí od příštího roku největší reorganizaci výroby za více než deset let. Ve Francii sloučí své závody pod jeden subjekt,...

Výběr článků

Načítám