Hlavní obsah

Pneumatiky podraží, Michelin zvedne ceny o sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský výrobce pneumatik Michelin zvýší ceny svého zboží v Evropě. Pneumatiky pro osobní a lehké nákladní vozy budou dražší o 3,5 procenta. Ale v Británii a východní Evropě to bude o šest a sedm procent. Podle Forbesu by se zdražení mělo projevit v polovině března.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyšší ceny v Británii a východní Evropě Michel zdůvodnil špatnými kurzy měn vůči euru. Za zdražením však stojí především rostoucí ceny surovin.

Ceny pneumatik pro nákladní vozy stoupnou o 3,9 procenta v kontinentální Evropě a o 8,7 procenta v Británii. U pneumatik pro zemědělské stroje se bude nárůst pohybovat mezi dvěma a pěti procenty v závislosti na značce a výrobní řadě. V Británii půjdou tyto ceny nahoru o šest až devět procent.

Michelin bude ceny zvyšovat stát od státu mezi polovinou března a koncem června, napsala agentura Reuters. O tom, že ceny gumy, ropy i pneumatik porostou, Michelin varoval již před týdnem ve zprávě o loňském hospodaření. Koncern je podle příjmů největším výrobcem pneumatik v Evropě.

Loni mu stoupl čistý zisk o 35 procent na 774 miliónů eur (19,5 miliardy Kč). Společnost těžila z nižších daní a zlepšení provozního výkonu, které překonaly i vyšší náklady na restrukturalizaci. Tržby loni stouply o tři procenta na 16,87 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám