Hlavní obsah

Plzeňský Panasonic končí s výrobou televizorů, o práci přijde 1000 lidí

• Aktualizováno

Japonský Panasonic v továrně v Plzni končí s výrobou televizorů. O práci by v továrně mělo k 31. březnu 2022 přijít 900 až tisíc lidí, řekl předseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček na dnešním jednání rady svazu KOVO v Hradci Králové. Generální manažer podniku Radek Vach upřesnil, že odejít má kolem 400 kmenových zaměstnanců.

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedy podnikových odborů Jana Dvořáka tvoří zbytek agenturní pracovníci. Důvodem kroku je dlouhodobě klesající poptávka po televizorech.

„Z firmy by mělo odejít okolo 400 kmenových lidí s tím, že my se budeme snažit zaměstnanost zvýšit na zůstávající výrobě tepelných čerpadel, kterou budeme rozšiřovat. Továrna v Plzni určitě končit nebude,” řekl Vach.

Lidé se podle něj dozvěděli o propouštění šest měsíců dopředu. „Budeme se je snažit využít na výrobu tepelných čerpadel,” dodal s tím, že by mohlo jít o desítky zaměstnanců.

Panasonic chce snížit svou závislost na Tesle, zbavil se celého podílu

AutoMoto

„Televizní trh klesá rok od roku. Čekali jsme, že to přijde, ale až v horizontu tří až pěti let, ale covid to urychlil,” uvedl Dvořák. V továrně podle něj zůstane 300 až 370 lidí, budou vyrábět tepelná čerpadla a blu-ray přehrávače a rekordéry.

Společnost Panasonic dnes v tiskové zprávě uvedla, že v současné době přesouvá výrobu televizorů ze závodu v Plzni do externí společnosti, jak to několik let dělá většina firem v oboru.

Podle Dvořáka zaměstnával Panasonic v Plzni v dobách největšího rozmachu na 7500 lidí, z toho asi 2500 kmenových zaměstnanců. „Největší vrchol jsme měli v roce 2010, kdy jsme vyrobili 3,9 milionu televizorů,” uvedl Vach. Loni to byl zhruba jeden milion kusů.

Společnost Panasonic AVC Networks Czech ve výroční zprávě za rok 2020 uvedla, že tržby z prodeje televizorů se na jejím obratu podílely 78 procenty. Prodej tepelných čerpadel tvořil 14 procent tržeb, videotechniky šest procent a dvě procenta firma získala z prodeje náhradních dílů a služeb.

Panasoniku klesl zisk skoro o třetinu

Ekonomika

Tržby firmy loni klesly o 26 procent na 8,98 miliardy korun, z nichž přes 99 procent pocházelo z exportu. Čistý zisk společnosti loni vzrostl na 324 milionů korun z předloňských 306 milionů korun. Loni firma v průměru zaměstnávala 819 lidí, meziročně o 89 méně.

Panasonic AVC Networks Czech otevřel továrnu na televizory v Plzni v roce 1997. Tehdy jako první silný a známý japonský investor, který otevřel dveře do ČR dalším japonským firmám.

Kromě Plzně má Panasonic v Česku výrobní závod na produkci autorádií v Pardubicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám