Hlavní obsah

Plyn v Evropě prudce zdražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plyn pro evropský trh opět zdražuje. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v pondělí ráno vzrostla o téměř 13 procent na bezmála 276 eur (zhruba 6800 Kč) za megawatthodinu. Prudké zdražování se vysvětluje přerušením dodávek ruského plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

Článek

Dodávky plynovodem Nord Stream 1 do Německa se kvůli opravě čerpací jednotky na tři dny opět zastaví. Odstávka bude trvat od 31. srpna do 2. září, oznámila v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml.

Po této zprávě cena plynu v Evropě vylétla a zakončila obchodování na 257,40 eura (zhruba 6340 Kč) za megawatthodinu. Pouze v období bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině byla cena zemního plynu obchodovaného v Evropě krátce vyšší, na začátku března dosáhla vrcholu nad 300 eur.

Gazprom opět zastaví dodávky do Německa, ceny plynu razantně vylétly

Ekonomika

Po dokončení prací, pokud nenastanou žádné technické problémy, bude přeprava obnovena na současnou sníženou úroveň 33 milionů metrů krychlových denně, uvedl Gazprom. To odpovídá 20 procentům kapacity, tedy množství, na které Rusko dodávky zredukovalo už před několika týdny.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Cena plynu pro Evropu překonala rekord

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám