Hlavní obsah

Platí daň ze mzdy, kterou nikdy neviděli

Právo, Marek Tvrdoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUNOVICE

Zaplatit daň ze mzdy, kterou nikdy nedostali, musí teď na finančním úřadě zaměstnanci Leteckých závodů Kunovice. Pracovníci největšího tuzemského výrobce civilních letadel prožívají absurdní situaci, do které je nedokonalými zákony přivedl stát.

Foto: archiv autora

Herec Milan Kňažko v inscenaci Shylock.

Článek

"Odvádíme daň i ze tří výplat, které jsme dostali jen na papíře. Ve skutečnosti jsme ale ty peníze nikdy neviděli. To je přece neuvěřitelné," diví se Karel Novotný z kunovických Leteckých závodů. Podobně na tom jsou i tisíce pracovníků dalších tuzemských firem, které se dostaly do konkurzu a nevyplácely svým zaměstnancům mzdy.

Proč musí lidé odvádět daň třeba i z padesáti tisíc korun, které nikdy nedostali? "Potíž spočívá v tom, že pokud je mzda zúčtována na mzdovém listu, je zdanitelná," konstatoval mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Problém tím ale jen popsal. Současně totiž sdělil, že žádná změna, která by problematický daňový zákon napravila, se podle jeho informací nechystá.

Řešení přitom není složité, aspoň to tvrdí Karel Šabršula ze zlínského metodického pracoviště odborového svazu Kovo. "Do zákona o insolvenci by stačilo dopsat, že pracovník daní jen mzdu, kterou skutečně dostal," navrhuje Šabršula za zlínské odboráře, kteří už na problém opakovaně upozorňovali.

Právě na východě Moravy kvůli nedokonalému zákonu trpí zaměstnanci velkých leteckých továren, kromě kunovických Leteckých závodů i pracovníci otrokovického Moravanu Aeroplanes. Většina z nich nedostávala výplatu čtyři měsíce. Stejně jako v Kunovicích si kvůli tomu lidé půjčovali peníze u rodiny a u známých, výrazně se zadlužili.

"Ta situace nám strašně zkomplikovala život. Žijeme, lidově řečeno, z ruky do úst. A teď na nás ještě někdo hodí deku v podobě daní z peněz, které jsme nikdy neviděli. A kdo ví, kdy je uvidíme," postěžovali si zaměstnanci Moravanu. "Je to pro všechny nepříjemné. My jsme daňový zákon několikrát připomínkovali, ale zatím se nic nezměnilo," konstatoval šéf otrokovických odborářů Milan Mazel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám