Hlavní obsah

Platformy jako Airbnb jsou povinny předat státu informace, schválila Sněmovna

Novinky, bož

Zprostředkovatelé krátkých pronájmů, například platformy jako Airbnb nebo Booking, budou povinny předávat státu informace. Ve středu to schválili poslanci. Novela musí ještě projít Senátem.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

V důsledku aktuální situace na začátku dubna Airbnb snížilo svůj odhad vlastní tržní hodnoty o 16 procent na 26 miliard dolarů (650 miliard korun).

Článek

Novela dává nové povinnosti takzvaným zprostředkovatelům krátkodobého ubytování, tedy platformám jako Airbnb nebo Booking.

Ty budou nově do 30 dnů povinni živnostenskému úřadu poskytnout údaje o počtu poskytnutých krátkodobých pronájmů, cenu za ubytovací služby, adresu daného bytu, stejně jako jméno a kontaktní údaje poskytovatele krátkodobého pronájmu.

Pokud platforma odmítne informace do 30 dnů předat, půjde o přestupek, za který hrozí pokuta až milion korun.

Airbnb získalo od investorů 25 miliard

Ekonomika

Poslanci novelu o podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu schválili ve zkráceném jednání, kdy vynechali první čtení.

Finanční správa měla data už v roce 2018

Finanční správa už v roce 2018 uváděla, že má k dispozici data, na jejichž základě může srovnáním s daňovým přiznáním ověřit, jestli pronajímatel zaplatil všechny daně, které měl.

Více než Airbnb centrum Prahy vylidnilo regulované nájemné, myslí si ekonom

Ekonomika

V případě, že se mezi zjištěnými příjmy a částkami uvedenými v daňových přiznáních objevily rozdíly, Finanční správa poplatníky oslovila písemnou výzvou k podání řádného nebo dodatečného daňového přiznání.

Příjmy z ubytování či přepravy osob získané prostřednictvím internetových platforem typu Airbnb, Booking nebo Uber podléhají podle FS dani z příjmu a musí být zahrnuty v daňovém přiznání.

Analýza: Airbnb v Česku je byznys, na který doplácíme všichni

Ekonomika

U fyzických osob činí daň 15 procent z příjmů po odečtení nákladů.

V případě, že obrat pronajímatele ubytování přes Airbnb nebo Booking přesáhne jeden milión korun za posledních 12 měsíců, vzniká mu povinnost se do 15 dnů od uplynutí posledního měsíce zaregistrovat jako plátce DPH.

Reklama

Související témata:

Související články

Airbnb získalo od investorů 25 miliard

Platforma pro krátkodobé ubytování Airbnb získala od investorů jednu miliardu dolarů (25 miliard korun). Globální pandemie nemoci covid-19 přitom paralyzuje...

Výběr článků

Načítám