Hlavní obsah

Platební bilance se ve čtvrtletí přehoupla do přebytku 36 miliard

Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v prvním letošním čtvrtletí přehoupl do přebytku 35,5 miliardy korun. Informovala o tom ve čtvrtek Česká národní banka. Ve stejném období loni činil přebytek 19,8 miliardy korun. Za celý loňský rok byl účet platební bilance ve schodku 109,1 miliardy korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Bilance zboží a služeb na běžném účtu platební bilance skončila podle aktualizovaných dat Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí přebytkem 79,9 miliardy Kč. "V meziročním srovnání se zvýšil o 32 miliard Kč vlivem růstu aktiva obchodní bilance se zbožím. Růstová dynamika vývozu předstihovala tempo růstu dovozu," dodala ČNB.

Bilance výnosů byla v prvním čtvrtletí ve schodku 45,6 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst deficitu o 17,2 miliardy Kč. "V tomto vývoji se promítly především vyšší dividendy vyplacené zahraničním vlastníkům tuzemských přímých investic, navýšení jejich podílu na odhadovaném zisku k reinvestování, a dále nižší výnosy ze zahraničních dluhopisů pro tuzemské vlastníky," dodala banka.

Přebytek na kapitálovém účtu klesl o 100 miliónů

Bilance běžných převodů končila v prvním čtvrtletí přebytkem 1,3 miliardy korun. Výsledek podle ČNB ovlivnily především pokles čistých příjmů z rozpočtu EU a nižší inkasované daně a sociální příspěvky za zahraniční pracovníky v ČR.

Přebytek na kapitálovém účtu činil 600 miliónů a meziročně poklesl o 100 miliónů Kč. V přebytku se promítly čisté příjmy z obchodování s emisními povolenkami.

Na finančním účtu platební bilance byl vykázán čistý příliv zdrojů ze zahraničí v rozsahu 2,2 miliardy Kč. Aktivní saldo finančního účtu vztažené k HDP na roční bázi činí podle odhadu ČNB tři procenta.

Přímé zahraniční investice do tuzemských podniků dosáhly 26,3 miliardy Kč. Tuzemské podniky v zahraničí přímo investovaly devět miliard Kč.

Zahraniční kapitál 25,3 miliardy

V položce portfoliových investic připlul do České republiky zahraniční kapitál ve výši 25,3 miliardy Kč. "Na přílivu pasivních portfoliových investic ve výši 47,7 miliardy Kč se významnou měrou podílely emise dlouhodobých vládních dluhopisů na zahraničních trzích," uvedla ČNB.

U ostatních investic byl vykázán odliv do zahraničí v rozsahu 43,7 miliardy Kč. "Na tomto vývoji se významně podílel podnikový sektor, který do zahraničí poskytoval vývozní úvěry v návaznosti na přebytkovou obchodní bilanci. Výše finančních prostředků podnikové sféry, která odplynula do zahraničí, činila 24,7 miliardy Kč," dodala banka.

Devizové rezervy se po vyloučení kurzových vlivů zvýšily v prvním čtvrtletí o 32,6 miliardy Kč. Nárůst devizových rezerv souvisel především s kladným saldem operací pro klienty ČNB.

Reklama

Výběr článků

Načítám