Hlavní obsah

Platební bilance Česka skončila v rekordním přebytku 73,6 miliardy

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, loni skončil podle předběžných údajů v rekordním přebytku 73,6 miliardy korun. Přebytkový byl potřetí za sebou. V samotném prosinci skončil běžný účet v deficitu kvůli odlivu dividend. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila ČNB.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Za rekordním výsledkem stála především bilance zahraničního obchodu. Na snímku přístaviště na Labi v Mělníku.

Článek

Poslední tři roky, kdy byl běžný účet v plusu, bylo první takové období od vzniku ČR. V předchozím období byla platební bilance schodková. Předloni byl přebytek 41,4 miliardy korun, v roce 2014 to bylo 7,48 miliardy korun.

„Prosincový běžný účet platební bilance překvapil vysokým deficitem na úrovni 22,1 miliardy korun. Za výrazným propadem stál odliv dividend, který po listopadových 13,4 miliardy korun vyskočil na 27,8 miliardy. Výsledek bilance zboží a služeb byl tentokrát také poněkud slabší, než na jaký jsme zvyklí, když dosáhl přebytek pouze 9,2 miliardy korun,” upozornila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Za rekordním přebytkem za celý loňský rok podle ní stála  především bilance zahraničního obchodu. V letošním roce ale odhaduje, že přebytek běžného účtu dosáhne ani ne poloviční úrovně.

„Za zhoršením bude stát nižší přebytek bilance služeb, vyšší výplaty dividend do zahraničí, ale i nižší příliv peněz z fondů EU. I tak ale zůstává vnější pozice České republiky více než dobrá, což bude i po skončení kurzového závazku vytvářet tlak na posilování kurzu koruny,” dodala Steckerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám