Hlavní obsah

Platy špičkových manažerů stagnují

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z prvních zpráv z příprav valných hromad společností emitujících své akcie na pražské burze lze vyčíst údaje o odměnách špičkových manažerů některých společností. Pravidlo transparentně zveřejňovat výši odměn ředitelů těchto společností platí u nás teprve druhým rokem. I když to není dlouhé srovnávací období, je možné přece jenom vysledovat určité trendy. Výše jejich odměn se buď snížila nebo zůstala na stejné úrovni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zajímavý je pokles celkové odměny šéfky společnosti Philip Morris Andrey Gontkovičové o 4 miliony 442 tisíc korun z 30 milionů 104 tisíc korun v roce 2020 na 25 milionů 680 tisíc Kč v roce 2021. V první verzi článku byly chybou autora bohužel přehozeny roky 2020 a 2021, kdy ji byla nesprávně přisouzena odměna z roku 2020 a naopak.

U nás platí dva roky

Generální ředitel Moneta Money Bank Tomáš Spurný tak loni dostal na odměnách 34 milionů 367 tisíc korun, což je o 2 miliony 657 tisíc korun méně než rok předtím.

Generální ředitel a předseda představenstva skupiny ČEZ, druhé největší tuzemské firmy z hlediska obratu, Daniel Beneš loni vydělal celkem 34 milionů 846 tisíc korun, prakticky stejně jako v roce 2020.

Čistý zisk Moneta Money Bank letos stoupl o 116 procent

Ekonomika

Podobně jsou na tom generální ředitelé největších korporací nebo šéfové velkých bank, jejichž odměny se pohybují v řádu desítek milionů ročně.

Povinnost uveřejňování platů topmanažerů začala platit díky novele zákona o podnikání na kapitálovém trhu a vztahuje se na všechny veřejně obchodované společnosti. V některých zemích, ne však v České republice, je tato povinnost rozšířena i na všechny státní a městské firmy.

Záměr odtajnění výše odměn šéfů těchto společností je dvojí. Na prvním místě je větší transparentnost, ale zároveň je to prostředek, jak motivovat šéfy firem k tomu, aby dělali manažerská rozhodnutí, která povedou k dlouhodobě pozitivním výsledkům firmy.

Cílem je, aby jimi řízené společnosti dlouhodobě prospívaly a přinášely svým akcionářům trvalý zisk.

Beneš zůstává v čele ČEZ na další čtyři roky

Ekonomika

Kompletní výši ročního výdělku generálních ředitelů největších evropských firem lze zjistit právě díky zveřejňovaným výsledkům v jejich výročních zprávách anebo se podívat na srovnání evropského průzkumu Eurotopex, který zkoumá výše odměn ve více než čtyřech stovkách korporací z různých odvětví ekonomiky.

Kolik berou v západní Evropě?

V oblasti energetiky si například šéf největší italské energetické firmy Enel Francesco Starace v roce 2021 vydělal přes 4,5 milionu eur, což je o 2,5 milionu eur méně než v roce 2020.

V přepočtu na koruny je to pokles o zhruba 62 milionů korun.

Nový generální ředitel německé energetické firmy RWE Markus Krebber si loni vydělal 5,3 milionu eur což je o 1,3 milionu eur (zhruba o 32 milionů korun) více než jeho předchůdce.

RWE zahájila proces prodeje plynových zásobníků v Česku

Ekonomika

Svou velikostí se u nás těmto firmám přibližuje ČEZ, jehož roční tržby běžně převyšují 200 miliard korun.

Ještě větší rozdíly lze nalézt ve finančním sektoru. Plat šéfa HSBC Group Noela Quinna včetně všech odměn v roce 2021 dosáhl 4,895 milionu liber, v přepočtu asi 145 milionů korun.

Ředitel Deutsche Bank AG Christian Sewing si loni vydělal celkem 8,8 milionu eur, tedy asi 225 milionů korun. Toto srovnání je ovšem zkreslené tím, o jak velké firmy se jedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám