Hlavní obsah

Pivovary nesmí zakazovat odběratelům vývoz piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

České pivovary musí změnit smlouvy, ve kterých zakazují svým odběratelům, především hostinským, vývoz tuzemského piva do ciziny. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jsou taková ustanovení nezákonná a porušují soutěžní právo.

Článek

Pivovary Staropramen, Platan, Regent, Pivovar Hols Vratislavice, Pivovar Nymburk, Budějovický měšťanský pivovar, DUP - družstvo Pelhřimov a Ferdinand určovaly především příhraničním zařízením, že nesmí vyvážet dodané pivo do ciziny.

Podle úřadu sice není pravděpodobné, že by jednotliví provozovatelé pohostinských zařízení usilovali o export piva do ciziny, přesto se jedná se o závažné porušení hospodářské soutěže. Osm pivovarů, kterých se to týká, musí do konce letošního října chybu napravit, jinak jim hrozí správní řízení.

Pivovary argumentovaly, že pokud jejich pivo vyvezou hostinští, tak se do republiky už nemusí vrátit sklo.  Navíc text na etiketách je většinou jen v češtině, což by mohlo podle pivovarů za hranicemi vadit. Některé firmy přidávají ještě problémy s případnou reklamací v cizině. Úřad ale tyto námitky nepřijal a na úpravě smluv trvá. V současné době již většina pivovarů požadované změny provádí.

V Česku je v současnosti kolem 50 průmyslových pivovarů. Přes čtyři pětiny tuzemského trhu ovládá sedm firem. Číslem jedna je Plzeňský Prazdroj, následují Pivovary Staropramen, Budějovický Budvar, Královský pivovar Krušovice, PMS Přerov, DRINKS UNION a Starobrno. Všechny domácí pivovary loni vyrobily 19,79 milionu hektolitrů piva.

Reklama

Související články

Pivovarům díky teplému počasí rostou prodeje

Teplé počasí s nadprůměrnými letními teplotami si pochvaluje většina domácích pivovarů. Produkce piva za pololetí stoupla podle odhadů o 3 procenta. Zvýšení...

Budvar zvýšil tuzemský prodej o 11 procent

Budějovický Budvar zvýšil v letošním prvním pololetí prodej piva v tuzemsku meziročně o bezmála 11 procent. To je téměř čtyřnásobně lepší výsledek, než činil...

Výběr článků

Načítám